VJERONAUČNA OLIMPIJADA – IZJAVE POBJEDNIKA
“Uvijek se trudi, nikad ne odustaj“

Znate li što je Vjeronaučna olimpijada, natjecanje iz vjeronauka? Riječ je o natjecanju u znanju ali na potpuno drugačiji način nego što je to u natjecanju iz ostalih nastavnih predmeta. Tema vjeronaučnih natjecanja svake godine je različita, građa za natjecanje uvijek opsežna i znatno zahtjevnija od sadržaja s kojim se učenici susreću na školskom vjeronauku. Vjeronaučna olimpijada je ekipno natjecanje u kojem ekipu čine 4 učenika od 5. do 8. razreda. Članovi ekipe pojedinačno pišu testove nakon čega se bodovi zbrajaju kako bi se dobio konačni ekipni rezultat. Svaki učenik odgovoran je za rezultat ekipe a uspjeh svih ovisi o uspjehu pojedinca. Tu dolazi do izražaja dimenzija crkvenosti i zajedništva koja se potiče na vjeronaučnim natjecanjima. Ponosna sam i posebno počašćena što sam ove i prošle godine bila mentorica vjeroučenicima koji su živjeli zajedništvo i u tom zajedništvu bodrili i motivirali jedni druge na ustrajni i neumorni rad, što je rezultirao velikim uspjehom, prvim mjestom na Državnom natjecanju. Domagoj Ivanišević, Edi Conjar, Ella Conjar i Mihael Božić posebni su učenici ne samo zbog marljivosti, spremnosti na žrtvu i rad, nego i zbog plemenitosti, odnosa međusobnog uvažavanja i poštivanja, što su osobito pokazali tijekom naših zajedničkih susreta kao i u odnosu prema učenicima iz drugih ekipa. Zahvalna sam Gospodinu na uspjesima a mojim dragim pobjednicima: Ediju, Mihaelu, Elli i Domagoju od srca, veliko hvala na zajedničkim trenucima koji su me obogatili i ostali zauvijek u sjećanju.
Andrijana Petrović, vjeroučiteljica i mentorica zlatne ekipe Vjeronaučne olimpijade 2020.

Evo što su članovi pobjedničke ekipe rekli o vjeronaučnom natjecanju:
Moje iskustvo s natjecanjem bilo je odlično… Svako sastajanje s ekipom, svaki trenutak koji sam proveo s ekipom ostat će mi u pamćenju. Na natjecanju iz vjeronauka stekao sam puno radnih navika, pridonijelo je mom odnosu s ljudima, puno lakše sada obavljam neke timske zadatke… Puno mi je pomoglo u poznavanju moje vjere te sam isto tako upoznao puno dobrih osoba preko natjecanja… Natjecanje je bilo dosta zahtjevno i trebalo je puno žrtve kako bismo postigli ovakav rezultat, ali na kraju kada vidimo da se naš trud isplatio i kada vidimo da ljudi cijene naš uspjeh budemo zadovoljni i sretni… Ali još jednom najviše ću pamtiti sastanke s ekipom i to što smo postali kao jedna mala obitelj.
Mihael Božić

Natjecanje iz vjeronauka za mene predstavlja predivno iskustvo. Donijelo mi je upoznavanje novih prijatelja i radost druženja s ekipom koje mi je uljepšalo život i odrastanje. Iako je bilo potrebno uložiti mnogo truda, uz ekipu mi ništa nije bilo teško. Najljepši dio je što u ovom natjecanju nisam sama već zajednički učimo, radimo i veselimo se svemu novom što naučimo. Jedni druge potičemo, ohrabrujemo i podrška smo jedni drugima. Na taj način razvijamo svoju vjeru i potičemo zajedništvo kojem nas sama vjera i Isus uči. Taj osjećaj zajedništva me posebno veseli i zato s radošću sudjelujem u Vjeronaučnoj olimpijadi. Tu radost ću nositi sa sobom i dalje kroz život…
Ella Conjar

Na Vjeronaučnoj olimpijadi sudjelovao sam treći put zaredom. Vjeronaučna olimpijada je posebnije i drugačije natjecanje od ostalih jer u njemu sudjelujemo kao ekipa i zbog toga je to uvijek prelijepo iskustvo. Natjecanje mi je donijelo najbolje prijatelje. Jako smo se povezali, pa svoje slobodno vrijeme provodim u druženju s prijateljima iz vjeronaučne ekipe. Na našim zajedničkim susretima smo naravno učili, ali i družili se, zabavljali i šalili. Sve to unijelo je posebnu i veliku radost u moj život. Građa je bila dosta zahtjevna i trebalo je puno vremena, žrtve i odricanja kako bismo došli do ovog uspjeha. Kroz vjeronaučnu građu, otkrio sam kako je lijepo biti dobar i milosrdan prema bližnjima jer “milosrdna ljubav osvaja svijet.”
Edi Conjar

Vjeronaučna olimpijada bila je za mene prekrasno iskustvo. Baš sam sretan što sam se odlučio prijaviti na olimpijadu u 7. razredu i upoznao nove prijatelje s kojima sam već mnogo toga prošao, a mogu samo zamišljati što nas sve još čeka. Svako naše sastajanje i druženje u meni je pobudilo onaj osjećaj sreće koji se jednostavno ne može opisati riječima. Olimpijada mi je pomogla da shvatim svoju vjeru i život još bolje i omogućila mi je napredak i rast u vjeri. U građi za natjecanje neprestano se spominje briga i ljubav prema drugima, što bismo svi trebali činiti, brinuti, pomagati i podupirati jedni druge. Pomoći bližnjemu baš je dobar osjećaj i svi bismo trebali više gledati na druge, osobito na Boga, a ne uvijek na sebe. Tijekom godina sudjelovanja na olimpijadi shvatio sam kako je društvo i prijateljstvo vrlo važna sastavnica moga života, a vjerujem i života drugih. Natjecanje je zahtijevalo puno truda i rada, no na kraju se sve isplati. Sva žrtva koju smo dali u natjecanje isplatila se i Bog nam je pomogao da shvatimo kako se uvijek trebamo truditi za velike uspjehe, i ne posustajati. Svaka sekunda druženja sa članovima ekipe bila mi je neopisivo draga i sretan sam što sam tako zabilježio jedan dio svog života!
Domagoj Ivanišević