NATJECANJE IZ VJERONAUKA – »U BROJKAMA«

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2024/01/Mak-Thumb-4.pngNATJECANJE IZ VJERONAUKA – »U BROJKAMA«

Ovogodišnja državna završnica Vjeronaučne olimpijade za osnovne škole, u travnju, bit će upravo jubilarno 25. natjecanje otkako je „Makova” Vjeronaučna olimpijada postala službeno državno natjecanje iz vjeronauka, te 2000. održala svoje prvo završno natjecanje u Stepinčevu Krašiću! Da srednjoškolci sasvim ne „ispadnu” iz naše priče, njima čestitamo također „okruglu”, 20. obljetnicu od prvoga natjecanja 2005. u Zadru.
Zavirili smo u dosadašnje „olimpijske knjižice” s državnih završnih natjecanja za osnovnoškolce pa otkrili neke zanimljive podatke i brojeve.

Deset zanimljivosti ususret 25. Vjeronaučnoj olimpijadi otkako je postala službeno školsko natjecanje iz vjeronauka za osnovne škole

• U 24 godine na pobjedničko postolje penjale su se po tri ekipe, ali ih se sveukupno ipak nije popelo 72 nego 73! Zato što su 2016. u Opatiji dvije ekipe dijelile 3. mjesto s istim brojem bodova.

• Uz 72 školske ekipe, na pobjedničkom postolju našla se i jedna župna ekipa! Župa sv. Roka iz Bibinja bila je 3. na prvom natjecanju 2000. u Krašiću, jer u to doba prelaska s dotadašnje „župne” „Makove” na školsku vjeronaučnu olimpijadu, još je bilo ekipa s „obje strane”.

• Uz ekipe iz Hrvatske, na prvim školskim vjeronaučnim olimpijadama (do 2005.) nije bilo neobično ni sudjelovanje ekipa s područja BiH, pa su zabilježena gostovanja ekipa iz Gromiljaka, Višića i Vira-Posušja.

• Prva „trodnevna vjeronaučna olimpijada” održana je 2006. u Dubrovniku. Dotad, natjecatelji su imali tek jedno noćenje u mjestu domaćinu (a 2000. u Krašiću sve se zbilo u samo 1 danu).

• Osnovnoškolska i srednjoškolska olimpijada od 2005. do 2008. imale su međusobno različite teme natjecanja, a 2006. godine održane su i „na dva kraja” Hrvatske: osnovci u Dubrovniku, srednjoškolci u Vukovaru!

• Domaćin završnoga državnoga natjecanja najčešće je, 5 puta, bila Zagrebačka nadbiskupija, a Marija Bistrica, Dubrovnik i Zadar mjesta su koja su dvaput ugostila najbolje vjeronaučne olimpijce. Dvaput je „domaćin” bio i… internet! Naime, u godinama korone, 2020. i 2021., natjecanje je održano „na daljinu”.

• Na pobjedničko postolje, među troje prvoplasiranih, uspinjale su se ekipe iz ukupno 43 škole, što znači da je nekima to uspjelo više puta. Prvih pet s te „top-liste” su sljedeće ekipe: OŠ Sućidar iz Splita (9 puta), OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške, OŠ Vladimira Nazora iz Svetoga Ilije, OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića (svi po 5 puta) i OŠ Josipa Broza iz Kumrovca (4 puta).

• Među tri prvoplasirane ekipe u 24 godine, ekipe Zagrebačke nadbiskupije uspinjale su se 24 puta. Slijede ju ekipe Splitsko-makarske nadbiskupije (21), Požeške biskupije (8), Varaždinske biskupije (6) te Đakovačko-osječke nadbiskupije (5).

• Najviše pobjeda – „zlatnih” medalja – ponijele su ekipe Splitsko-makarske nadbiskupije (8), Zagrebačke nadbiskupije (7) te Požeške biskupije (4). Među ekipama tu je apsolutni rekorder OŠ Sućidar iz Splita koja je 8 puta bila državni prvak! Slijedi ju OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške sa 3 zlata, dok su po 2 osvajale OŠ Ivana Gundulića iz Zagreba, OŠ Vladimira Nazora iz Svetoga Ilije, OŠ Josipa Broza iz Kumrovca te OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića.

• U Pregradi 2023. po šesti put ekipe iste (nad)biskupije pobijedile su i među osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Bile su to ekipe Požeške biskupije, a dvostruke pobjednike imale su i sljedeće (nad)biskupije: Đakovačko-osječka (2006.), Varaždinska (2007.), Splitsko-makarska (2008. i 2017.) i Zagrebačka (2022.).