ŽUPA SV. MARKA KRIŽEVČANINA ZAGREB
Ljeto s “ključem za Nebo”

http://test.glas-koncila.hr/mak/wp-content/uploads/2017/06/markokriz_zg.jpgŽUPA SV. MARKA KRIŽEVČANINA ZAGREB <br> Ljeto s “ključem za Nebo”

 Od 19. do 23. lipnja u Župi Sv. Marka Križevčanina održavalo se Dječje ljeto; oratorij na kojemu je sudjelovalo 120 djece u dobi od 6 do 12 godina. Uz djecu su svakoga dana bili i njihovi animatori, koje su činili članovi obiteljske zajednice te zajednice krizmanika i srednjoškolaca. Dani su bili ispunjeni  zabavnim, edukativnim, kreativnim i molitvenim radionicama. Geslo ovogodišnjeg oratorija bilo je: “Molitva – ključ za nebo”.
Dani su započinjali zajedničkom molitvom i pjesmom u crkvi, nakon čega bi uslijedio doručak. Svakoga dana djeca su prisustvovala edukativnim radionicama na kojima su učili o raznim oblicima pobožnosti. Bili su podijeljeni u deset grupa, a svaka je nosila ime jednog od plodova Duha Svetoga: Ljubav, Radost, Mir, Strpljivost, Velikodušnost, Uslužnost, Dobrota, Blagost, Vjernost i Suzdržljivost.

[Not a valid template]
Prvoga dana govorili smo o pobožnosti krunice. Nakon upoznavanja s molitvom, zajedno smo u župnom dvorištu izmolili radosna otajstva. Sa svakom izmoljenom molitvom, puštali smo balone napunjene helijem te tako „ispunili“ nebo našim molitvama. Drugog dana govorili smo o grijehu te učinili ispit savjesti. Popodne je bilo rezervirano za tradicionalni vodeni dan. Ljetnu vrućinu nakratko su ugasili vatrogasci iz DVD-a Jarun koji su nam pokazali vatrogasno vozilo i upoznali nas sa svojim radom. Sljedeći dan posvetili smo euharistijskom klanjanju te smo se nakon predavanja okupili u župnoj crkvi i molili pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.
Četvrtog dana uputili smo se u Karlovac i Krašić. U Karlovcu smo posjetili muzej slatkovodnih riba, Aquatiku, a kasnije smo pohodili i Nacionalno svetište Sv. Josipa gdje nas je dočekao mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta i župnik Župe Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu u Karlovcu. Mons. Sente ispričao je nekoliko priča o uslišanim molitvenim nakanama svetom Josipu.

U Krašiću,  u crkvi posvećenoj Presvetom Trojstvu, dočekao nas je župnik Dragutin Kučan, a kasnije smo razgledali i župni dvor u sklopu kojeg se nalazi i spomen-soba bl. Alojzija Stepinca. Po povratku smo izmolili pobožnost križnog puta.

Posljednjeg dana oratorija, prigodno na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, govorili smo o pobožnosti prvih petaka u mjesecu. Svoju su kreativnost djeca pokazala kroz radionice izrade nakita i privjesaka, ukrašavanja velikog panoa s porukama o molitvi. Na snimateljskim radionicama uprizorili su svakodnevni život kroz plodove Duha Svetoga. U sklopu karitativne radionice djeca su, zajedno sa svojim animatorima, posjećivala starije, nemoćne, usamljene i potrebite župljane kako bi im pjesmom i poklonima uljepšala dan.

Kruna svega bila je sveta misa na kojoj su, osim djece i njihovih roditelja te animatora, bili i brojni župljani. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik Damir Bačun, koji je u svojoj homiliji ponovno naglasio važnost molitve u svakodnevnom životu. Iako vidno umorni zbog bogatstva sadržaja i izuzetno sparnog vremena, djeca su toliko srčano, glasno i jednodušno pjevala na euharistijskom slavlju da su roditelji i ostali župljani bili oduševljeni i pomalo zatečeni. Završnom priredbom koju su djeca pripremila sa svojim animatorima,  završen je ljetni oratorij, uz poruku kako je molitva uistinu ključ za Nebo! Jedan od starijih animatora na kraju Dječjega ljeta je i rekao da mu je tih pet dana bilo tako lijepo kao da je već u nebu…
Maja Đaković, župna medijska suradnica