ZAGREB – TRNOVČICA
Susret s misionarom iz plemena Masai

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2017/08/Misionar-Tomislav-Mesić-web.jpgZAGREB – TRNOVČICA <br>  Susret s misionarom iz plemena Masai

Misionar u Tanzaniji, Tomislav Mesić, iz Družbe misionara Duha Svetoga pohodio je župu BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici u nedjelju 27. kolovoza. O. Tomislav predvodio je i propovijedao na danjoj i na večernjoj misi, a pozdravio ga je i dobrodošlicu mu izrazio p. Marko Šop, dehonijanac. U zanimljivoj propovijedi o. Tomislav osvrnuo se na svoj misionarski život, izrazivši neizmjernu radost što svojim svećeničkim životom može svjedočiti Radosnu vijest evanđelja.
Njegova župa obuhvaća 150 četvornih km, ima 15 filijala kojoj će se u skoroj budućnosti pridružiti još pet. Uz pastoralni rad, na prvom mjestu mu je pomoć u rješavanju životnih problema svojih župljana kao što su opskrba pitkom vodom, gradnja ambulante i škole, čovječniji uvjeti življenja. Nakon što je na svom Facebook profilu objavio fotografiju vode koju je pustio iz slavine u župnoj kući, prijatelji o. Tomislava našalili su se pitajući ga nije li on to u nekoj arapskoj zemlje pa se diči fotografijom “nafte”… Zahvaljujući prijateljima i dobrim ljudima iz Europe, selo je dobilo pitku vodu: očišćen je bunar i voda je provedena iz središta sela do crkve i škole…
Župljani o. Tomislava pripadaju plemenu Masai. Otvoreni su životu pa nisu rijetka zajednička krštenja više djece. Tako mu se dogodilo da je u jednom danu krstio čak 187 djece! Sveta misa, ona kraća, traje oko 2 i pol sata, i svi u njoj sudjeluju, radosno pjevajući, plešući i moleći. O. Tomislav u dvije godine prijeđe i više od 220.000 km, pri čemu mu za udaljenost od 10 km ponekad treba i više od tri sata.
Na završetku misnog slavlja misionar Tomislav preporučio je u molitve sve hrvatske misionare, njih 89, koji su s Domovinom povezani zahvaljujući Papinskom misijskom uredu te poželio svim vjernicima da budu misionari u svojim obiteljima, u školi, na ulici… (jv)