ZAGREB – OŠ DR. IVAN MERZ
Po deveti puta – „Put k Suncu“!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/08/07merz.jpgZAGREB – OŠ DR. IVAN MERZ<br>Po deveti puta – „Put k Suncu“!

Osnovna škola „Dr. Ivan Merz“ u Zagrebu, i ove je godine organizirala, sada već po deveti puta, natjecanje pod nazivom „Put k Suncu“. Radi se o natjecanju iz pet kategorija o poznavanju života i djela bl. Ivana Merza, a ima za cilj promicanje onih vrijednosti koje je u svome životu ostvarivao bl. Ivan. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je: „Kako je bl. Ivan Merz kroz borbu ostvario svetost u svome životu“. Natjecanje se ostvaruje u korelaciji s predmetima Vjeronauk, Hrvatski jezik i književnost, Informatika, Likovna kultura i Tjelesna i zdravstvena kultura, a projekt je od njegova početka odobrio je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport u Zagrebu, te Agencija za odgoj i obrazovanje.
Ovogodišnje natjecanje obuhvaćalo je svih pet kategorija, a održalo se 11. svibnja u okviru proslave Dana OŠ „Dr. Ivan Merz“ koji se slavi svake godine na crkveni blagdan bl. Ivana Merza 10. svibnja. U natjecanju je sudjelovalo devet Osnovnih škola iz Zagreba i okolice s ukupno 73 sudionika natjecatelja.
Ove godine navršilo se upravo 90 godina kako je u toj školi, koja je nekada bila bolnica, umro bl. Ivan Merz i zato je škola i dobila po njemu ime još 1993. Natjecanje je započelo upravo u prostoriji – danas učionici, koja je nekada bila bolnička soba u kojoj je bl. Ivan Merz proveo dva posljednja tjedna svoga zemaljskog života. Mjesto gdje je bio njegov bolnički krevet obilježeno je natpisom i njegovom slikom. Sve nazočne najprije je pozdravio ravnatelj škole, prof. Jurica Šperanda i vjeroučiteljica Lana Špiljak-Fruk. Potom je postulator za kanonizaciju bl. Ivana, p. Božidar Nagy održao kratki govor o bl. Ivanu kao i o značenje natjecanja. Likovne radove predstavila je prof. Lahorka Rožić i ujedno je odmah i otvorila izložbu svih radova učenika koji su ove godine sudjelovali u natjecanju. Nakon otvorenja i proglašenja pobjednika u tri kategorije, nastavljeno je natjecanje iz znanja i sporta-košarke.
U Natjecanju su sudjelovale ove škole: OŠ „Dr.Ivan Merz“-Zagreb, OŠ Ive Andrića, Zagreb, OŠ Rudeš-Zagreb, OŠ Luka-Sesvete, OŠ Stjepana Bencekovića, Horvati, OŠ Vugrovec-Kašina, OŠ Savski Gaj-Zagreb, OŠ „Petar Preradović“, Zagreb, OŠ Špansko-Oranice-Zagreb.
U nastavku donosimo imena prvonagrađenih iz pojedinih kategorija natjecanja. LITERARNO: Jan ŠIRANOVIĆ, 5. razr., OŠ Horvati; RAČUNALNO: Sara-Vida Kovačić, 8. r. i Barbara Vuger, 8. r. OŠ – Vugrovec-Kašina; LIKOVNO: Petra ŠIRJAN, 6. r., OŠ Ive Andrića, Zagreb; ZNANJE: Petra Balenović, 7. r. OŠ Rudeš, Lucija Cerovec, 7. r. OŠ „Dr. Ivan Merz“, Lana Duvnjak, 7. r., OŠ Rudeš; SPORT -KOŠARKA: Ekipa iz OŠ Petra Preradovića, Zagreb.