VJERONAUČNA OLIMPIJADA
“Zlatne” Nova Gradiška i Rijeka

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2020/12/vjolim_web.jpgVJERONAUČNA OLIMPIJADA<br>“Zlatne” Nova Gradiška i Rijeka

Najbolji su vjeroučenici na državnom natjecanju iz vjeronauka za 2020. godinu ekipe Osnovne škole „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške i Salezijanske klasične gimnazije iz Rijeke.
Zbog epidemije koronavirusa i državno natjecanje iz vjeronauka, popularna „Vjeronaučna olimpijada“ (za osnovnoškolce i srednjoškolce) održana je na drukčiji način, i sa „zakašnjenjem“ od sedam mjeseci u odnosu na predviđenu završnicu u Gospiću. Ovako, najbolji vjeroučenici, koji su u prošloj školskoj godini učili na temu „Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi“, natjecanje su održali „na daljinu“, 19. listopada, kad su sve ekipe istodobno u svojim školama rješavale isti test. Zapravo, ni ekipe nisu bile baš sve na broju, jer od 20 ekipa koje su izborile pravo na državnu završnicu, sad ih se odazvalo 16 u konkurenciji osnovnih škola i 15 među srednjoškolcima. Ipak su mnogi osmaši krenuli u srednje škole, a maturanti na fakultete izvan svojih gradova…
PUTOVANJE… LAPTOPOM!
To, naravno ne umanjuje zasluženost pobjede najboljih vjeroučenika, a riječ je o ekipama OŠ „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške i Salezijanske klasične gimnazije iz Rijeke među srednjoškolcima. „Zlatnu“ ekipu iz Nove Gradiške, koja je predstavljala Požešku biskupiju i uvjerljivo nadmašila konkurenciju, sačinjavali su Mihael Božić, Edi Conjar, Ella Conjar i Domagoj Ivanišević, s mentoricom vjeroučiteljicom Andrijanom Petrović. Salezijanske „klasičare“ predstavljali su pak Ivan Knežević, Gea Kosović, Marta Laco i Dominik Plješa, pod vodstvom mentora, vjeroučitelja Borisa Barbarića i don Josipa Petrčića.
Nabrojeni „olimpijski pobjednici“ imali su zadovoljstvo da im nagrade i priznanja uruče osobno predstavnici Nacionalnoga katehetskoga ureda te Agencije za odgoj i obrazovanje, kao organizatora. I nagrade su ove godine bile drukčije, jer zbog korone izostalo je uobičajeno nagradno putovanje, hodočašće. Umjesto toga Hrvatska biskupska konferencija pripremila je prigodne darove i uručena su im prijenosna računala. Naravno, uz neizbježne medalje – za dugo sjećanje – koje im je, uz ostale manje nagrade, osigurao „Mali koncil – Mak“ (kao davni pokretač Vjeronaučne olimpijade).
NATJECANJE ZA PAMĆENJE
Prigodne nagrade i odličja poštom su primile i drugoplasirane i trećeplasirane ekipe: OŠ „Tin Ujević“ Krivodol (Klara Kujundžić, Lara Lovrić, Natali Lovrić i Gabrijela Ujević, s mentoricom Slavom Ćelić) iz Splitske nadbiskupije i OŠ „Vladimir Nazor“ iz Svetoga Ilije (Borna Jurišak, Josip Plantak, Sara Pintarić i Samuel Cinkuš, s mentoricom s. M. Leopoldom Kefelja) iz Varaždinske biskupije, među osnovnoškolcima te SŠ Ivana Meštrovića, Drniš (Ivan Elez, Marta Bilić, Iva Čupić, Matea Goreta, s mentoricom Veronikom Kosor) iz Šibenske biskupije i ekipa XV. gimnazije, Zagreb (Lea Idžotić, Zvonimir Idžotić, Mirjam Kurtović i Josip Šarec, s mentorom Velimirom Mandićem), koja je predstavljala Zagrebačku nadbiskupiju na državnoj završnici iz vjeronauka, na završnici koja će biti upamćena kao jedinstvena i različita od svih dosadašnjih. (iv)