VJERONAUČNA OLIMPIJADA 2021.
Riječ Božja – živa je i djelotvorna

VJERONAUČNA OLIMPIJADA 2021. <br>Riječ Božja – živa je i djelotvorna

Državno natjecanje iz vjeronauka po cijeloj Hrvatskoj  

Najboljim poznavateljima Svetoga pisma, što je bila tema ovogodišnjega natjecanja (»Biblija – pisana Božja riječ«), pokazali su se učenici osnovne škole Antuna Augustinčića iz Zaprešića, a prvaci u kategoriji srednjih škola učenici su Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Osijeka 

Ovogodišnje državno natjecanje iz vjeronauka, po mnogočemu izazovno i drugačije nego svih proteklih godina zbog trajanja epidemije koronavirusa, održano je u matičnim školama natjecatelja 12. svibnja. Natjecanje je provedeno prema uputama Državnoga povjerenstva i sastojalo se od pisanoga testa, koji su sve škole potom slale u sjedište Državnoga povjerenstva, tj. u Nacionalni katehetski ured HBK-a u Zagrebu. U srijedu 19. svibnja dio Državnoga povjerenstva na čelu s predsjednikom Tomislavom Tomasićem iz Agencije za odgoj i obrazovanje te u suradnji s nekoliko vjeroučitelja ispravilo je pristigle testove, nakon čega su objavljene privremene, a dan kasnije, 20. svibnja, i konačne ljestvice poretka. Među ukupno dvadeset osnovnoškolskih ekipa najboljim poznavateljima Svetoga pisma, što je bila tema ovogodišnjega natjecanja (»Biblija – pisana Božja riječ«), pokazali su se učenici Osnovne škole Antuna Augustinčića iz Zaprešića. Državne prvake u vjeronaučnom znanju za natjecanje je pripremao vjeroučitelj Ilija Nikolić, a oni su: šestašica Eva Bogadi, sedmašice Ana Vuković i Laura Leutar te osmašica Paola Jakešević. »Vjeronaučni« prvaci u kategoriji srednjih škola su učenici Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Osijeka: Dora Gašparović, Antonija Mišić, Paula Nekić i Brigita Kupanovac. Do završnice ih je vodio mentor p. Hrvoje Juko.

Osnovnoškolci Luka Alar, Petar Bastašić, Ivan Karol Villa i Tadej Lukačin iz zagrebačke škole Lotrščak uz mentora Martina Kajtazija na državnoj su završnici osvojili drugo mjesto, a prošlogodišnji su državni pobjednici, iz Osnovne škole Mate Lovraka iz Nove Gradiške – Nastja Lovrić, Edi Conjar, Ella Conjar i Nikola Lovrić – pod vodstvom Andrijane Petrović, osvojili treće mjesto. Među najboljim srednjoškolcima poznavateljima Svetoga pisma istaknuli su se Ivan Elez, Iva Čupić, Marta Bilić i Magdalena Čulina, učenici Srednje škole Ivana Meštrovića iz Drniša, koji su pod vodstvom Veronike Kosor drugoplasirani. Treće mjesto, među ukupno dvadeset pozvanih srednjoškolskih ekipa, pod vodstvom mentora Josipa Anića, osvojili su Mirjam Kurtović, Zvonimir Idžotić, Tonka Delić i Josip Šarec iz XV. zagrebačke gimnazije.

Sudionici državnoga natjecanja iz vjeronauka primit će prigodne darove, a vjeronaučnim će olimpijcima, svim šesterim ekipama, Glas Koncila i Mali koncil, Državno povjerenstvo te Nacionalni katehetski ured i ove godine uručiti posebne nagrade i priznanja za ostvarene rezultate. (ić)