VISOKO
Prijateljstvo s blaženom Ozanom

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/05/visoko_ozana.jpgVISOKO<br>Prijateljstvo s blaženom Ozanom

U župnoj je crkvi Presvetog Trojstva u Visokom svečano proslavljen blagdan blažene Ozane Kotorske. Misno je slavlje uz domaćeg župnika Ivana Šestaka predvodio otac Anto Gavrić, dominikanac. Blagdan je proslavljen na inicijativu Dramske družine Ozana koja djeluje kao sekcija unutar Kulturno-umjetničkog društva „Braća Radić“ Visoko, a koja je zanimanje šire javnosti na svoje dramsko stvaralaštvo privukla upravo predstavama o dominikanskoj blaženici Ozani Kotorskoj. Uz članove Dramske družine Ozana, odjevene u svečanu visočku narodnu nošnju te njihove roditelji, misnom slavlju bio je nazočan načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, pomladak DVD-a Visoko sa svojom voditeljicom Mirjanom Piskač, brojni župljani te prijatelji Družine iz Križevaca, Brezničkog Huma, Bedenice, Novog Marofa, Varaždina i Zagreba. Misno slavlje je animirao Dječji crkveni zbor Gabrijel pod vodstvom Jasne i Tee Jež.
U svojoj je propovijedi otac Anto Gavrić zahvalio mladim glumcima što svojim predstavama promiču lik i djelo dominikanske blaženice u svoj župi i šire te istaknuo kako se nada da će prijateljstvo uspostavljeno između Družine i dominikanskog reda donijeti još mnogo zajedničkih trenutaka druženja i kvalitetnih predstava. Pohvalio je i roditelje glumaca za podršku koju svesrdno daju svoju djeci u njihovom dramskom stvaralaštvu.
Nakon misnog slavlja članovi Dramske družine Ozana za okupljene su izveli prigodan kulturno-umjetnički program izvodeći dramsko-glazbene scene iz najuspješnijih svojih predstava posvećenih blaženoj Ozani Kotorskoj.

– Radosni smo što se velik broj djece uključuje u rad Dramske družine Ozana i što možemo svi zajedno dati doprinos stvaranju boljeg svijeta čuvajući i poštujući tradiciju predaka – istaknuo je voditelj Družine Tibor Martan, dipl. etnolog.
– Iskreno zahvaljujemo svima koji su pomogli u organizaciji: Velečasnom Ivanu Šestaku, načelniku Općine Visoko Dragutinu Matekoviću, Udruzi veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, DVD-u Visoko kao i roditeljima velikih i malih Ozanovaca jer bez njihove pomoći i podrške bilo bi teško napraviti ovako dostojanstvenu i svečanu proslavu – naglasila je Dubravka Baneković, tajnica KUD-a „Braća Radić“ Visoko.