VARAŽDINSKE TOPLICE
Stan pretvoren u jaslice!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/01/jasliceweb.jpgVARAŽDINSKE TOPLICE<br>Stan pretvoren u jaslice!

Kako i prethodnih godina tako Vam i ove ponovno Vam šaljem slike jaslica koje čine polovicu našeg dnevnog boravka, a gledajući ukupno čine petinu cijele kuće. Izrada jaslica naše obitelji traje duže vrijeme, od vremena kada je tata bio malen. Baka i djed, koji nažalost više nisu s nama, svake godine su tatom i tetom radili jaslice veće od ostalih. Taj božićni duh je tata prenio na nas te su svake godine jaslice bivale sve veće i sve bogatije (i idejama i materijalima koji se nalaze u njima). Najstarije figurice imaju preko 40 godina, kupljene su na starom Varaždinskom placu, kao bakin poklon za tatu.
Danas naše jaslice zauzimaju prostor veličine 3×4 m. Mi jednostavno ne bi mogli zamisliti Božić bez izrade jaslica, pa sam tako ja, iako se udala prošle godine, došla i ove godine pomoći svojim ukućanima u njihovoj izradi. same pripreme i dogovori oko ideja i realizacije započinju i do mjesec i pola prije Božića, ali sama izrada ide tjedan dana prije Badnjaka. U izradi jaslica sudjeluje cijela obitelj te svatko ima svoju dužnost: tata je zadužen za izradu svijetla i vode koja kruži, sestra i ja slažemo jaslice, mama je zadužena za čuvanje unuka i na kraju za konačno čišćenje.


U izradi jaslica uloženo je mnogo truda, strpljenja i volje, a uz to i 150 ovčica, isto toliko i pastira, 50-60 panjeva, nekoliko (minimalno 10-15) sanduka mahovine, mnogo kamenja, raznih drvnih otpadaka, starih ventilatora pretvorenih u struju koji oponašaju vatru gdje se pastiri griju te vode koja neprestano kruži tvoreći tako dva slapa. Zato je naša želja da ljudima pokažemo naše jaslice te da ih pozovemo da dođu u naš dom i vide ih sami, jer ponekad slike ne mogu dočarati tu ljepotu koju bi oko uživo moglo vidjeti. Stoga Vas srdačno molimo da objavite ove fotografije. Lijep pozdrav od obitelji Filipašić iz Varaždinskih Toplica – Valentina Kefelja