TKO SE PLASIRAO »U FINALE« VJERONAUČNE OLIMPIJADE?
Znanjem i vjerom se ne posustaje

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2021/10/vjerolimpijada_w.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2021/10/vjerolimpijada_w.jpgTKO SE PLASIRAO »U FINALE« VJERONAUČNE OLIMPIJADE? <br>Znanjem i vjerom se ne posustaje

Da se znanjem i vjerom ne posustaje ni u aktualnim izazovima pandemije primjerom su ovih dana širom naše domovine pokazali mladi natjecatelji popularne Vjeronaučne olimpijade, njihovi mentori, predstavnička tijela njihovih škola, crkve i državnoga povjerenstva. Naime, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama pomno je organizirana i provedena druga razina ovogodišnjega natjecanja iz vjeronauka, ona (nad)biskupijska odnosno županijska, 23. ožujka u matičnim osnovnim i srednjim školama učenika. Okupljeni oko Biblije – pisane Božje riječi, što je ovogodišnja tema natjecanja, i pod »zaštitom« sv. Jeronima, crkvenoga otca u čijem je središtu života bila upravo Biblija, koju je preveo na latinski jezik, tumačio je u svojim djelima, a ponajprije ju je nastojao konkretno živjeti za svoga dugoga zemaljskoga života. Ponajprije (za)pisana riječ Božja i 1600. obljetnica smrti toga asketa i duhovnoga vođe bili su više nego dostatan motiv da među natjecateljima »zaživi« odgovor na poziv pape Franje kojim je, prema apostolskom pismu što ga je objavio povodom spomenute obljetnice svetčeve smrti (»Scripture Sacrae affectus«), uputio mladima: »Počnite istraživati svoju baštinu. Po kršćanstvu ste baštinici nenadmašnoga kulturnoga blaga kojim morate ovladati. Oduševite se za tu povijest, koja je vaša. Usudite se zadržati pogled na onom nemirnom mladom Jeronimu koji je, kao i lik u Isusovoj prispodobi, prodao sve što je posjedovao kako bi stekao ‘najdragocjeniji biser’.« 

Prvaci – baštinici blaga

Prema rezultatima upravo najuspjeliji »istraživači« i poznavatelji ovogodišnje građe natjecanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji su učenice Laura Leutar, Eva Bogadi, Ana Vuković i Paola Jakešević – složna ekipa iz OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića koja je pod vodstvom mentora Ilije Nikolića ostvarila plasman na državno natjecanje. Natjecanje za osnovnoškolske ekipe održano je u prostorima Nadbiskupskoga duhovnoga stola na Kaptolu, a okupljenim se natjecateljima obratila predstojnica Ureda za vjeronauk prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić te u ime domaćina preč. Marko Kovač. »Iako se danas od učenika na natjecanju traže samo informacije, druženje sa Svetim pismom prilika je da Biblija postane upravo Božja riječ za nas«, istaknuo je preč. Kovač, zaželjevši svima da Biblija ne ostane u njihovu životu upamćena samo kao »mnoštvo knjiga«, nego kao Sveto pismo kroz koje svakomu od nas progovara Bog. Natjecanje za učenike srednjih škola održano je u matičnim školama natjecatelja, a među njima je prošlogodišnji najbolji rezultat ponovila XV. gimnazija. Pod vodstvom mentora Josipa Anića natjecali su se Mirjam Kurtović, Zvonimir Idžotić, Tonka Delić i Josip Šarec.

Na krajnjem jugu, biskupijsko/županijsko natjecanje iz vjeronauka na području Dubrovačke biskupije bilo je organizirano u više matičnih škola natjecatelja, u formi pisanja testova koji su potom elektronički poslani županijskomu povjerenstvu na pregled. »Dubrovački« prvaci isti su kao i lani! U svibnju će tako novu šansu za osvajanje medalje u »finalu« Vjeronaučne olimpijade ponovno imati ekipe iz OŠ Marina Držića te SŠ Petra Šegedina iz Korčule. Ekipu čine Margarita Đurić, Nicola Fusco, Tomislav Sjekavica i Mara Franić s mentorom Ilijom Saulovićem. Srednjoškolci Dinko Fabris, Vjekoslav Fabris, Zvonimir Skorin i Roko Jurjević članovi su ekipe vođene s. Barbarom (Vesnom) Bagudić.

Na natjecanju u Zadarskoj nadbiskupiji sudjelovalo je osam osnovnih i pet srednjih škola. Među njima u kategoriji osnovnih škola najboljima su se pokazali učenici OŠ Kistanje pod vodstvom mentorice s. Marijane Delonge. Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola osvojili su učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića iz Zadra: Josipa Dujić, Laura Drlja, Matej Gospić i Roko Marčina s mentoricom s. Danijelom Kovačević.

Među »Splićanima« i 18 osnovnoškolskih te pet srednjoškolskih sudioničkih ekipa, Splitsko-makarsku nadbiskupiju predstavljat će ekipa OŠ »Tučepi«: Đana Čović, Ela Čović, Kate Mendeš i Lucija Mravičić te mentorica Marina Šimić. Ana Gelo mentorica je pobjedničkoj srednjoškolskoj ekipi koju sačinjavaju Lucija Čatipović, Anamarija Jurčević, Karlo Kosor i Leticia Marijanović iz III. gimnazije. Budući da se radi o istoj županiji, natjecali su se i učenici Hvarske biskupije. S mentoricom Marijom Tomičić pobijedila je OŠ Jelsa: Ema Božiković, Leona Ćurin, Iva Jerković i Lea Belić. Najbolji među srednjoškolcima dolaze iz SŠ Brač: Bepo Juričko, Benedikt Štambuk, Josipa Matulić i Nera Mandić predvođeni mentoricom Perom Gusić.

U Varaždinskoj biskupiji u kategoriji osnovnih škola među osam ekipa pobijedili su (vjero)učenici OŠ Trnovec Luka Jerešić, Luka Mikulić, Marko Trninić i Fran Vugrinec pod vodstvom mentorice vjeroučiteljice Ljiljane Mišak, a od šest srednjoškolskih ekipa najbolji je rezultat postigla ona iz Srednje škole Ivanec u sastavu: Leon Matuza, Lovro Maček, Petra Jakop i Silvija Šoštarić. Mentorica im je s. Laura Cukar. 

Božja riječ za medalju!

Za titulu državnoga prvaka u vjeronauku 2021. godini borit će se i ekipe iz OŠ Visoko te iz Srednje škola Sv. Ivan Zelina, što su pokazali rezultati natjecanja u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji. Osnovnoškolce u sastavu Maja Benčak, Emanuela Kušić, Magda Banekov i Helena Banekov predvodila je mentorica Kristina Kožić. Pobjednički srednjoškolski sastav sačinjavaju Franka Filipović, Iva Barilar, Sara Faletar, Dorotea Dananić i mentorica Snježana Rukavina.

Biskupijsko natjecanje na području Gospićko-senjske biskupije održavalo se u 13 matičnih i jednoj područnoj te u pet srednjih škola. Najveći broj bodova ostvarili su učenici OŠ Eugena Kvaternika iz Rakovice i njihova mentorica Dražena Rubčić te SŠ Plitvička jezera iz Korenice i mentor Anto Božić.

Po deset najboljih ekipa osnovnih i srednjih škola plasiralo se na drugu razinu natjecanja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, a među njima pobjedničke su ekipe Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku s mentorom vjeroučiteljem p. Hrvojem Jukom i ekipa OŠ »Matija Gubec« iz Piškorevaca s mentoricom Nadom Nerovčić.

Riječku nadbiskupiju predstavljat će natjecatelji iz OŠ Kantrida te iz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

U svibnju će se doznati i hoće li titulu dosadašnjih državnih prvaka uspjeti obraniti ekipa iz OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške: Nastja Lovrić, Edi Conjar, Ella Conjar i Nikola Lovrić pod vodstvom mentorice Andrijane Petrović s obzirom na to da će i ove godine predstavljati Požešku biskupiju na državnom natjecanju. Pridružit će im se i srednjoškolska pobjednička ekipa iz njihove biskupije – učenici Gimnazije iz Nove Gradiške: Mihael Božić, Domagoj Ivanišević, Helena Kurić i Marija Kurić s mentorom vlč. Markom Dušakom.

Radi poštovanja neposredno pred zakazani datum održavanja natjecanja donesenih epidemioloških mjera natjecanje u Porečko-pulskoj biskupiji do sada nije moglo biti održano. Pobjednici iz Krčke biskupije svi redom lošinjski su učenici: Filip Miličević, Gabriel Pahljina Hernandez, Mario Gazilj i Danijel Marjanović iz OŠ Marija Martinolića pod vodstvom mentorice s. Katarine Mikić, koja će na državnom natjecanju predvoditi i ekipu SŠ Ambroza Haračića u sastavu Paola Cesarić, Ana Stopar, Ana Mikić i Lara Štavlić. Prema rezultatima najbolji vjeroučenici Šibenske biskupije dolaze iz OŠ Brodarica te iz SŠ Ivana Meštrovića iz Drniša. Predanim učenjem, hrabrošću i vjerom posebno su se istaknuli vjeronaučni pobjednici s potresom pogođenoga područja naše domovine, iz Sisačke biskupije. Najbolje znanje o zadanoj temi prilikom ovogodišnjega (nad)biskupijskoga/županijskoga natjecanja iz vjeronauka pokazali su tako učenici iz OŠ »Antun Klasinc« Lasinja: Antonija Jegić, Iva Vuksan, Ana Braim, Matea Crnolatac i vjeroučiteljica Mirjana Smolković te iz SŠ »Ivan Švear« Ivanić-Grad: Gabrijela Baštijan, Lucija Kuleš, Ivan Blažević i Anđela Najdić s mentoricom Josipom Hlevnjak.

Završnica Vjeronaučne olimpijade odnosno državno natjecanje iz vjeronauka planira se za 10. – 12. svibnja u matičnim školama učenika.

Pojedine detaljnije informacije koje nisu pristigle do slanja ovoga broja Glasa Koncila u tisak moći će se pročitati na mrežnim stranicama Maloga koncila – Maka. (ić)