STARI PAZIN
I djeca grade sirotište u Tanzaniji

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/02/istraweb.jpgSTARI PAZIN<br>I djeca grade sirotište u Tanzaniji

Već se tradicionalno početkom siječnja u župnoj crkvi na Starom Pazinu održava humanitarna priredba »Djeca pomažu djeci« u kojoj sudjeluju vjeronaučna djeca župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske. Na blagdan Bogojavljenja slavi se dan Papinskoga misijskoga Djela svetog djetinjstva. To je blagdan djece koja žive radost vjere i mole se da Isusovo svjetlo dopre do njihovih vršnjaka diljem svijeta. Djelo sv. Djetinjstva želi probuditi u djeci želju da budu misionari, a da pritom ne trebaju putovati u daleke zemlje.
U ovogodišnju priredbu, koja je održana 14. siječnja, sudionike je uvela voditeljica Matea Tomišić uz pozdravnu riječ te mješoviti pjevački zbor »Sv. Juraj«. Pjesmom se nadovezao dječji zbor »Mali od sv. Jurja« pod vodstvom Vesne Drndić. Autorskim stihovima program je obogatila pjesnikinja Ana Krnjus, a dramska skupina iz župe sv. Lucije Pazinske izvela je igrokaz »Posjet hladnoj zemlji«. Borna Lakošeljac razveselio je prisutne svojom svirkom na harmonici, a uz kratki igrokaz »Oče naš« Jelena i Roko na šaljiv su način predočili značenje svakodnevne molitve Otče naš. Pjesmom »Moj otac« suze je prisutnima izmamila izvrsnom izvedbom mlada pjevačica Anja Fakin. Uslijedio je skeč dramske skupine župe sv. Jurja »Za šalicu mlijeka«. Ponovno je zapjevala Anja, sada kao pratnja sestri Nini u pjesmi »Reci, Marijo«, nakon čega je ispunjenom crkvom odjeknuo veliki pljesak. I na kraju je dramska skupina župe sv. Jurja izvela zahtjevan igrokaz »Bog koji dolazi« u kojem je sudjelovalo sedamnaestero djece, koja su prikazala kako za sreću ne treba puno…
Voditeljica je nazočne upoznala s radom udruge »We are one« iz Kanfanara, za koju su ove godine na toj priredbi sakupljane donacije. Osnivači su bračni par Anamarija i Filip Marić koji iza sebe imaju nezaboravno iskustvo volontiranja, putovanja i obilaska brojnih sirotišta diljem Afrike te imaju velik plan da na zemljištu koje su nedavno kupili u Tanzaniji izgrade dom za napuštenu i odbačenu djecu te onu bez roditelja. Željeli bi imati samoodrživo sirotište koje bi moglo prihvatiti 60 štićenika, o kojima bi se skrbilo od rođenja do njihove punoljetnosti.


Na kraju programa prisutnima se obratio župnik Željko Zec zahvalivši svima na prisutnosti, a posebno izvođačima i njihovim voditeljima. Istaknuo je da su ta djeca veliko bogatstvo tih dviju župa te da na taj način u njima raste duh božićnoga Djeteta – djeteta misionara. Tako dozrijevaju u svom kršćanskom životu i postaju čudo evangelizacije za svoje obitelji, svoje vršnjake i župnu zajednicu.
Župnik Zec potom je bračnomu paru Marić uručio 5470 kuna, koliko je prikupljeno za vrijeme te priredbe, nakon čega su se i oni kratko obratili prisutnima. Pričali su o svom životu i radu u Tanzaniji, u koju se vraćaju sljedećih mjeseci, te o poteškoćama s kojima se susreću. Prekrasno nedjeljno popodne završeno je blagoslovom djece koji je izrekao župnik i podjelom darova koje su pripremila djeca za djecu, umotavši i donijevši neku igračku kojom se više ne igraju, uz nekoliko slatkiša. Tako su svi nešto dali i svi su nešto dobili. (Mirjana Ferenčić)