SRIJEMSKA MITROVICA
Škola i župa – pod ruku skupa

SRIJEMSKA MITROVICA<BR>Škola i župa – pod ruku skupa

Subota, 8. 12. 2018., u Srijemskoj Mitrovici prošla je u slavljeničkom ozračju. U ranim jutarnjim satima vjerni puk je ispunio prvostolnicu Srijemske biskupije, te misom zornicom proslavio svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. U večernjim satima organizirana je svečanost u čast sv. Nikole biskupa. Naime, spomendan Nikole biskupa, ove je godine pao u četvrtak. Kako je to radni dan, veliki broj djece, ne bi mogao prisustvovati svečanosti i pripravljenom programu. Stoga je proslava prebačena na subotu, 8. 12. 2018.
U 18.00 sati, u prostorijama Hrvatskog Doma, započeo je predviđeni program koji je bio protkan životopisom sv. Nikole biskupa, dječjim recitacijama, te prigodnim igrokazom pod nazivom Izgubljeni anđeo svetog Nikole. Već je ustaljena tradicija, da je proslava zajednička suradnja rimokatoličke župe sv. Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici, te hrvatske nastave koja se odvija u svim srijemskomitrovačkim školama. Mladi i djeca iz župe, sa svojim svećenikom, redovito pripremaju igrokaz, učenici koji pohađaju hrvatsku nastavu, sa svojim učiteljem, pripremaju recitacije, dok se cjelokupni program izvodi u prostorijama Hrvatskog Doma.
Na koncu programa dolazi sveti Nikola, koji dariva svu dobru djecu. Nikolinjska večer je, i ove godine, bila veoma dobro posjećena. Oko 100 djece u pratnji svojih roditelja došli su pozdraviti sv. Nikolu, te primiti dar od dragog im sveca.
Večer je protekla u lijepom ambijentu, za što su zaslužna školska djeca, na čelu sa svojim učiteljem hrvatske nastave, Bojanom Kadrom i mladi župe sv. Dimitrija koji su pripremili igrokaz, predvođeni vlč. Ivicom Zrnom. Hrvatsko Nacionalno Vijeće je dijelom financijskih sredstava potpomoglo kupnju poklona, na čemu smo im veoma zahvalni. (Ivica Zrno)