SPLIT
Vjeroučenici OŠ Manuš u posjetu sinagogi

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/04/os-manus_web.jpgSPLIT<BR>Vjeroučenici OŠ Manuš u posjetu sinagogi

U ponedjeljak 26. veljače 2018. godine časna sestra Katarina Čotić vodila nas je u posjet sinagogi u Splitu. Prije posjeta na vjeronauku smo učili kako je Isus u sinagogi čitao Toru. Krenuli smo iz OŠ Manuš prema Dioklecijanovoj palači. Vrata sinagoge nam je otvorila gospođa koja nas je uvela u prostor za molitvu. Pričala nam je kako se židovski sveti obred odvija u sinagogi. Čita se Tora koja mora biti okrenuta prema Jeruzalemu. Židovski svećenik zove se rabin i za razliku od našeg svećenika on se ženi. U hramu je u centru Tora, koja ima 613 zakona. Sa strane na zidu je lista ljudi koji su stradali u logoru za vrijeme drugog svjetskog rata. Židovi stavljaju obredni šal i obredno remenje dok čitaju Toru. Žene stavljaju marame i šešire na glavu, a muškarci crnu kapu koja se naziva kipa, jarmulka ili kopel. Kod Židova žena ima veliku važnost, jer se židovstvo prenosi po majci.

Židovski znakovi su svijećnjak i Davidova zvijezda. Svijećnjak menora je jako bitan za Židove, može biti sedmerokraki ili osmerokraki. Sedmerokraki svećnjak bio je jedan od glavnih objekata u šatoru za vrijeme lutanja Hebreja po pustinji, koje je trajalo mnogo godina. Hanuka (blagdan posvećenja Hrama) traje 8 dana i svaki dan se pali nova svijeća na svijećnjaku s osam krakova, a u Zagrebu se pali i na Trgu bana Josipa Jelačića. Još neki od njihovih blagdana su Roš Hašana (židovska nova godina), i na taj dan oni pušu u rog koji je njihov glasnik. Jom kipur (Dan oprosta i pomirenja), Pasha (dan oslobođenja od ropstva). Šabat (dan odmora) počinje petkom uvečer i traje do subote uvečer, to je dan za čitanje Tore, paljenje svijeća i taj dan svi provode u krugu obitelji.
Židovi kraj ulaznih vrata drže kutijicu koja se naziva mezuza i u njoj se nalazi pergamena s molitvom iz Tore. Pri ulasku ili izlasku iz kuće, Židovi mezuzu dotaknu prstima i prste poljube. Pričala nam je i o hrani koja se naziva košer, to je čista hrana koja je u skladu s Torom te nam je rekla da oni ne jedu svinjetinu. Za novu godinu se jede šipak i mnogo slatkoga da bi sljedeća godina bila slatka i rodna.
Svi učenici 4.c razreda rekli da im je bilo jako lijepo te da su uživali u posjetu sinagogi te naučili su mnogo o židovskim običajima. – Zara Subotić i Dora Medvidović, 4. c razred, OŠ Manuš, Split