Sisak
Susret za “5+”!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/10/sisak_web.jpgSisak<br>Susret za “5+”!

Stotinu osamdeset obitelji s petero i više djece, koje svojim primjerom svjedoče o Božjem daru života ove se godine našlo na popisu „Obitelji 5+“ biskupijske Zaklade „Kardinal Franjo Kuharić“, a polovica njih sudjelovala je i u subotu, 6. listopada na Danu obitelji Biskupije održanom u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku. Središnji dio ovog susreta bilo je svečano misno slavlje koji je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral braka i obitelji vlč. Brankom Koretićem, generalnim vikarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem i drugim svećenicima.
Propovjednik je poručio okupljenima i kako je brojnost obitelji, puno djece, znak posebnog Božjeg blagoslova. „I to je tako bilo uvijek, i u Starom zavjetu i u Novom zavjetu. Međutim, promijenilo se shvaćanje ljudi koji su, pod utjecajem svoga egoizma i traženja vlastite udobnosti i želje da uspiju, napustili želju za brojnom djecom. Tako su danas, na žalost, obitelji s više djece rijetkost a nekim čak i razlog poruge. To međutim nama u Crkvi nikad ne smije biti tako – mi se veselimo svakom čovjeku, svakom djetetu, jer nas je naš Gospodin učio da je on u svakom našem bližnjemu. Dapače, Isus je uzeo upravo djecu za primjer starijima: ‘Ako se ne obratite i ne budete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko’.“.
Osvrnuvši se na Evanđelje po Luki u kojem Isus kaže da je došao Božje kraljevstvo objaviti malenima, biskup je ustvrdio kako to nisu samo djeca, nego oni koji su ponizni, koji se ne prave važni, koji ne misle da su bolji od drugih, koji se ne izdižu i ohole. „Zato možemo reći da je danas, u ovoj našoj katedrali, upravo to: slavlje malenosti, pohvala obiteljima koje su ponizne, koje znaju da o Bogu ovise, koje ne slušaju glasove ovosvjetskih poruka koji odvlače od bitnoga i samo nude zabavu i užitak, nego se posvećuju žrtvi za obitelj, za djecu i malene, učeći od njih upravo to na što nas Gospodin poziva. Jer za prihvaćanje brojne djece potrebno je osloniti se na Božju pomoć, tu je sama ljudska pomoć premalena i nedostatna“, poručio je biskup upozorivši kako je naš hrvatski narod došao do ruba opstanka jer majke više ne žele rađati djecu, a očevi ne žele veliku obitelj.
Ohrabrivši okupljene brojne obitelji biskup je rekao kako je njihovo svjedočanstvo otvorenosti životu veliko i dragocjeno te poruka svim obiteljima u Sisačkoj biskupiji, ali i u Domovini i u Europi, da je lijepo imati više djece, da je lijepo imati veliku obitelj. „Djeca su Božji blagoslov, samo djeca mogu jamčiti budućnost jednoj zajednici, bilo Crkvi bilo narodu. Zato se danas molimo za vašu ustrajnost u ljubavi prema životu, molimo se za vas da se ne umorite u velikodušnosti i altruizmu, molimo se za vas da budete primjer u svemu svim našim obiteljima“, zaključio je biskup.
Nakon popričesne molitve biskup je okupljenim obiteljima iz popisa „Obitelji 5+“ uručio prigodne godišnje darove Biskupijske zaklade „Kardinal Franjo Kuharić“.
Na kraju okupljenima se obratio povjerenik za pastoral braka i obitelji vlč. Branko Koretić koji je u ime svih okupljenih zahvalio biskupu, a nakon mise druženje je nastavljeno u Pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“.
(SV)