PUNITOVCI
Radosna nedjelja predstavljanja

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2019/12/WEB_PUNITOVCI.jpgPUNITOVCI<br>Radosna nedjelja predstavljanja

Na prvu nedjelju došašća, 1. prosinca, u župnoj crkvi sv. Ladislava u Punitovcima, slavljena je misa koju je predvodio župnik dr. Đurica Pardon. U nazočnosti brojnih vjernika, među ministrante župe – kojoj uz Punitovce pripadaju i filijale u Krndiji, Josipovcu Punitovačkom i Jurjevcu Punitovačkom – u službu su uvedena tri nova ministranta te je predstavljeno devet budućih prvopričesnika.
„Raduje me što će na ovom svečanom euharistijskom slavlju dvije djevojčice i jedan dječak povećati ministrantski zbor naše župe koji već broji tridesetak članova. Oni će pripremanjem kruha i vina na oltaru biti najbliže Gospodinu. Iz toga će crpiti snagu za život. Uvođenje ministranata u službu na prvu nedjelju došašća poruka je svima nama da naša župa živi u duhu priprave i bdijenja, u iščekivanju dolaska Isusovog, a bijele haljine koje će odjenuti znak su blizine Gospodinu. Danas se našoj župnoj zajednici predstavlja i devet budućih prvopričesnika. Svjetlo vjere upaljene adventske svijeće neka ih grije dječjom ljubavlju prema Gospodinu na putu skorog zajedničkog blagovanja za Njegovim stolom. Neka svjetlost vodi i roditelje na putu zajedništva, ljubavi i međusobnom razumijevanju i neka ta svjetlost bude putokaz u svemu dobrom. Zajedno u radosti dočekajmo rođenje Spasitelja”, riječi su župnika na početku mise.
Uslijedio je obred uvođenja ministranata u službu, tijekom kojega su ministranti izrazili želju da postanu poslužitelji oltara te dali svoja obećanja da će svoju zadaću izvršavati savjesno i časno. Nakon uvodne molitve župnik je blagoslovio nove ministrantske haljine, koje su oni obukli uz pomoć starijih ministranata, potom su simbolično primili knjigu Božje riječi, liturgijsko posuđe te zvono.
Pri predstavljanju prvopričesnika svaki se kandidat u pratnji roditelja predstavio pred oltarom župnoj zajednici, nakon čega ih je župnik na oltaru obilježavao znakom križa i uručio im prvopričesnički molitvenik. (Mirko Knežević)