PRIVLAKA KOD VINKOVACA
Radost oratorija u župi sv. Martina

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/10/privlaka_web.jpgPRIVLAKA KOD VINKOVACA<br>Radost oratorija u župi sv. Martina

U župi sv. Martina u Privlaci 27. i 28. kolovoza održan je oratorij za djecu i mlade. Tijekom dva dana djeca i mladi su zajedno molili, pjevali, slavili Isusa, čitali Novi zavjet, razmišljali o Isusovim prispodobama, dramatizirali prispodobe, igrali se i uživali u zajedništvu.
Svaki dan oratorija bio je podijeljen na tri dijela. Molitveni dio provodio se u crkvi molitvom Krunice Božanskog Milosrđa ispred slike Milosrdnog Isusa i pjevanjem svetih pjesama. Vjeroučiteljica Anica Alilović djecu je naučila pjesmu pod naslovom Isus me voli. Pjesma se jako svidjela djeci i mladima pa su je često pjevali tijekom oratorija.
Drugi dio je bio biblijsko- poučni. Kroz ta dva dana slušalo se, razgovaralo i promišljalo o Isusovim prispodobama (prispodoba o izgubljenoj drahmi, sakrivenom blagu, dragocjenom biseru te kući na pijesku i kući na stijeni). Kako bi pokazali što su naučili djeca su pod vodstvom mladih uspješno dramatizirala prispodobe o izgubljenoj drahmi, sakrivenom blagu i dragocjenom biseru. Svoje znanje o prispodobi u kojoj se govori o kući na pijesku i kući na stijeni pokazali su kroz zanimljivu igru pecanja ribica i odgovaranja na pitanja.
Uslijedila je okrepa i posljednji dio susreta druženje i igra. Igre su osmislili mladi koji su uspješno animirali djecu i poticali ih na zajedništvo, prihvaćanje i međusobno poštivanje tijekom igre. Voditeljice oratorija vjeroučiteljica Anica Alilović i časna sestra Marta Kovačić potrudile su se na zanimljiv i maštovit način približiti Isusa djeci i mladima, učvrstiti ih u vjeri, potaknuti zajedništvo i prihvaćanje različitosti te razviti svijest o važnosti molitve koja donosi mir našim srcima.
Nažalost ovo je bila i prilika da se oprostimo sa našom časnom sestrom Martom koja je djelovala u našoj župi 5 godina i na čiju inicijativu se i počelo s provedbom oratorija za djecu i mlade. Vjerujemo da će naša sestra Marta i u novoj župi raditi na zbližavanju djece i mladih, a mi ćemo i dalje slijediti njen primjer te nastaviti s organizacijom oratorija i osmišljavanjem kvalitetnog načina provođenja vremena tijekom ljetnog odmora.
Ivana Stanić