POBJEDNICI (NAD)BISKUPIJSKIH NATJECANJA
S Vinkom Paulskim do medalje!

POBJEDNICI (NAD)BISKUPIJSKIH NATJECANJA<br>S Vinkom Paulskim do medalje!

Završena je i (nad)biskupijska odnosno županijska razina natjecanja iz Vjeronaučne olimpijade u ponedjeljak 2. ožujka i u njima su (vjero)učenici odmjerili svoje snage u poznavanju građe ovogodišnje teme koja je, povodom 175. obljetnice dolaska prvih sestara milosrdnica u Hrvatsku, posvećena sv. Vinku Paulskomu i vinkovskoj karizmi u Hrvatskoj.

Susret s »Vinkovim milosrdnicama«
Zagrebačku nadbiskupiju predstavljat će ekipa iz zagrebačke OŠ Dragutina Tadijanovića (mentor Plamenko Nosić) te srednjoškolska ekipa zagrebačke XV. gimnazije (mentor Velimir Mandić). Riječi dobrodošlice u prostorije Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta natjecateljima su uputili organizatori u ime Nadbiskupije i Ureda za vjeronauk. Natjecanje je bilo obogaćeno odlaskom natjecatelja k sestrama milosrdnicama u samostan sv. Vinka u Frankopanskoj ulici, gdje su im one predstavile »življenje« vinkovske karizme u svakodnevnim dužnostima – u dječjem vrtiću i gimnaziji, u radionici za izradu crkvenoga ruha, pučkoj kuhinji…
Prošlogodišnjega domaćina državnoga natjecanja iz vjeronauka, Đakovačko-osječku nadbiskupiju, na završnici koja se ove godine održava u Gospiću predstavljat će ekipe iz OŠ »Dragutin Tadijanović« iz Slavonskoga Broda s mentoricom Nikolinom Krstičević te iz osječke Isusovačke klasične gimnazije s mentorom o. Hrvojem Jukom.

Po primjeru sv. Vinka služiti bratu čovjeku
Na natjecanju u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, održanom u OŠ Ivana Lovrića u Sinju, sudjelovalo je 20 osnovnoškolskih i 10 srednjoškolskih ekipa. Budući da je riječ o istoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, na natjecanju je sudjelovalo i šest osnovnoškolskih i jedna srednjoškolska ekipa iz Hvarske biskupije. Prošlogodišnji uspjeh ponovili su tako učenici OŠ Hvar s vjeroučiteljem Zoranom Sansovićem te učenici Opće gimnazije u Jelsi, koje je pripremao Ljubomir Ladan. Među »Splićanima« pobjedu su izborile ekipe iz OŠ »Tin Ujević« iz Krivodola te III. gimnazije iz Splita. Mentori su im Slava Ćelić i Ana Gelo. Uz poticajne pozdravne govore i bogato osmišljen kulturno-duhovni program škole domaćina posebnu je pozornost privukao govor provincijalke Sestara milosrdnica u Splitu s. Andrijane Mirčete kojim je podsjetila na povijest i djelovanje družbe u Hrvatskoj te pozvala na služenje po primjeru sv. Vinka.
Natjecanje u Rijeci, u osnovnoj školi Srdoči, otvorio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, koji je među ostalim učenike potaknuo da svojim životom svjedoče vjeru, ne samo znanjem koje su usvojili, nego svakodnevnim činjenjem djela ljubavi, zauzetošću za bližnje i prihvaćanjem istinskih vrijednosti, te da nikada ne odustanu od istina naše vjere. Riječku nadbiskupiju na vjeronaučnoj završnici u Gospiću predstavljat će ekipa iz OŠ Čavle s mentoricom Kornelijom Radošević te ekipa iz Salezijanske klasične gimnazije s mentorima don Dragutinom Detićem i Borisom Barbarićem.
Katolička osnovna škola »Ivo Mašina« i Klasična gimnazija »Ivan Pavao II.« u Zadru bile su domaćini vjeronaučnoga natjecanja za Zadarsku nadbiskupiju. Od 10 osmoškolskih ekipa plasman na državno natjecanje ostvarili su vjeroučenici OŠ Smiljevac iz Zadra (mentorica Anica Galešić), a među osam srednjih škola najbolje znanje pokazala je ekipa iz SŠ kneza Branimira iz Benkovca, pod vodstvom mentora Hrvoja Oštrića.
U Varaždinskoj biskupiji u kategoriji osnovnih škola među devet ekipa pobijedili su (vjero)učenici OŠ Vladimira Nazora iz Svetoga Ilije (mentor s. Leopolda Vera Kefelja), a od šest srednjoškolskih ekipa najbolji je rezultat postigla ona iz Prve gimnazije Varaždin pod vodstvom Krunoslava Bureka.
Do plasmana na državno natjecanje ekipa OŠ Visoko s vjeroučiteljicom Kristinom Kožić i SŠ Augusta Šenoe iz Garešnice s vjeroučiteljicom Adrianom Miroslavić došli su nakon natjecanja u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.
U borbi za »titulu« državnoga prvaka u vjeronauku Požešku biskupiju predstavljat će učenici OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške pod vodstvom mentorice Andrijane Petrović te učenici Srednje škole Pakrac s mentoricom Draganom Akšamović.

Ovogodišnji domaćini s čak 29 ekipa!
Vjeronaučna olimpijada za vjeroučenike s prostora Gospićko-senjske biskupije održana je u Osnovnoj školi Slunj. Početak susreta obilježio je govor biskupa u miru Mile Bogovića koji je sudionicima susreta poručio da u svoj život ponesu nauk sv. Vinka Paulskoga, a dobrodošlicu 145 sudionika (sedam ekipa iz srednjih škola i 22 ekipe iz osnovnih škola) te podršku natjecateljima uputili su i predstojnik Katehetskoga ureda Nikola Turkalj, ravnatelj škole Tome Cvitković te župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić. Domaćina ovogodišnjega državnog natjecanja, Gospićko-senjsku biskupiju, predstavljat će Osnovna škola Slunj s mentoricom Andrejom Jurčević te Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana iz Ogulina s mentoricom Anom Stipetić.
U dvodnevni posjet Gospiću na »olimpijsku« završnicu u ime Porečke i Pulske biskupije idu ekipa Osnovne škole Marije i Line iz Umaga (mentor Davor Mirković) i ekipa pulske Gimnazije i vjeroučiteljem Kazimirom Berljavcem.
Na državnom natjecanju Krčku biskupiju zastupat će pobjednička ekipa iz OŠ »Fran Krsto Frankopan« iz Krka (mentorica Vesna Avsec), a od srednjoškolaca bit će to ekipa iz škole »Ambroz Haračić« iz Maloga Lošinja pod vodstvom s. Katarine Mikić. U organizaciji Katehetskoga ureda Krčke biskupije natjecanje je održano u prostorima područne škole Punat (OŠ »Fran Krsto Frankopan«, Krk) a sastojalo se od tri dijela: pisanoga testa, tombole i »Milijunaka«.
Već tradicionalno Katolička osnovna škola u Šibeniku ugostila je sudionike natjecanja iz vjeronauka za Šibensku biskupiju. Uz kulturno-umjetnički program što su ga pripremili domaćini, natjecateljski dio iznjedrio je pobjednike: u kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je OŠ Brodarica iz Šibenika, uz vodstvo mentorice Rosande Vukičević, a u kategoriji srednjih škola to je mjesto pripalo učenicima SŠ Ivana Meštrovića iz Drniša i mentorici Veroniki Kosor.
Biskupijskoj/županijskoj razini natjecanja u Dubrovniku pristupilo je šest ekipa osnovnih škola i pet ekipa srednjih škola, a najboljima su se pokazale ekipe iz Osnovne škole Marina Držića iz Dubrovnika (mentorica Kristina Ćibarić) i iz SŠ Petra Šegedina iz Korčule (mentorica s. Barbara Bagudić).
U prigodi otvorenja natjecanja za Sisačku biskupiju u prisutnosti crkvenih i državnih tijela odgojno-obrazovnih institucija te natjecatelja u ime biskupa Vlade Košića govorio je generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, posebno podsjetivši na poslanje svetca Vinka Paulskoga i brojne plodove njegove karizme danas. Na državno natjecanje putuju ekipa OŠ Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice s mentorom Matejom Ćavarovićem i ekipa SŠ Petrinja čiji je mentor Željko Perković.