PAMETNA PITANJA ZA PAMETNE GLAVE
Svjećice i Golupčići na HKR-u

http://test.glas-koncila.hr/mak/wp-content/uploads/2017/06/hkr-pametne-glavice.jpgPAMETNA PITANJA ZA PAMETNE GLAVE <br> Svjećice i Golupčići na HKR-u

 

U napetom finalu nagradne igre za djecu “Pametna pitanja za pametne glave” održanom 14. lipnja u studiju HKR-a, osnovna škola Petar Barbarić iz Travnika u BiH – Svjećice pobijedila je osnovnu školu Draškovec – Golupčiće.

Tijekom natjecanja, koje je bilo neizvjesno do samog kraja jer su se bodovi osvajali, gubili i vodstvo preuzimalo, uživo glasom i stasom u studiju HKR-a finalisti Marko Brkić, Katarina Lovrić i Katica Barić te Antonija Balent, Simona Mihoci i Nina Sabol, dokazali su da su “pametne glavice”. U prvom dijelu nagradne igre pod nazivom ‘Slušaj tvrdnju pozorno, odgovori s – točno ili – netočno’ natjecatelji su se zagrijali, točno utvrdili netočnosti u zadanim tvrdnjama pa je rezultat bio izjednačen. U drugom dijelu pod nazivom „Tri netočnosti tražimo i ispravljamo“, u kojem smo tražili i ispravljali netočnosti u evanđeljima proteklih nekoliko nedjelja, bilo je preotimanja bodova, a povela je s četiri boda ekipa Golupčića. Treći dio nagradne igre pod nazivom „Odgovore znamo, asocijaciju otkrivamo“ promijenio je bodovno stanje. Male pametne glave iz Travnika – Svjećice uspješno su riješile i protivničku i svoju asocijaciju, pa su time povele s  dva boda prednosti. U posljednjem četvrtom dijelu nagradne igre bilo je potrebno dobro poznavanje Biblijskih likova, kako bi ih mogli poredati kronološkim redom, pa je i tu bilo neriješenih zadataka i preotimanja bodova. Konačni rezultat 21 – 14 zabilježen je u korist ekipe Svjećica iz Travnika.

[Not a valid template]

‘Pametne glavice’ zaslužile su vrijedne nagrade koje im je pripremio HKR. Svi sudionici finala nagrađeni su Youcat Biblijom i  Katekizmom i Velikim Biblijskim kvizom s 1000 pitanja, trenirkama, kapama i majicama HKR-a, zlatnim i srebrnim medaljama i peharima, dok su brončane medalje pripale trećeplasiranoj ekipi OŠ Petra Hektorovića iz Starog Grada na otoku Hvaru. Nagrade su natjecateljima u podne, u prostorima Hrvatskoga katoličkog radija, uručili glavni urednik HKR Anto Mikić i ravnatelj radija Zvonimir Ancić. Natjecatelje su pripremali, i ujedno ih bodrili na natjecanju, vjeroučitelji Ivica Bajo iz Travnika i Zvjezdana Frančić iz Draškovca koji su istaknuli vrijednost međusobnog povezivanja i mogućnost posjećivanja natjecateljskih ekipa iz različitih osnovnih škola. Tijekom natjecanja podrška natjecateljima bile su rezerve ekipa Sara Kelava i Iva Zadravec. Ekipu iz Draškovca hrabrili su ravnateljica Margit Mirić i župnik Matija Vonić koji su ih dopratili na HKR. Druženje s finalistima nastavljeno je i u poslijepodnevnim satima.

Ako se kao škola do sada niste u ‘Pametna pitanja za pametne glave’ uključili, onda bismo vam suradnju za ovu školsku godinu preporučili.

“Pametna pitanja za pametne glave” zabavno je edukativna emisija, namijenjena osnovcima. U njoj su se tijekom ove školske godine, u nekoliko krugova, telefonom natjecale 23 ekipe, s po tri učenika predstavnika, šestih razreda osnovnih škola sa svih strana Lijepe naše: od Draškovca na sjeveru do Cavtata na jugu i od Vukovara na istoku do Hvara na zapadu. I ove godine natjecanje je prekoračilo granice Lijepe naše jer se u njega uključio kao 24. Katolički školski centar Petar Barbarić iz Travnika, ne samo uključio već i pobijedio u finalu. Ekipe su pokazivale znanje, snalažljivost, brzinu i poznavanje prožimanja gradiva vjeronauka, povijesti, književnosti, geografije a bilo je čak i matematičkih zadataka.

Tekst: S. Kirinić Grubić; Foto: S. Nedić