PAMETNA PITANJA NA HKR-u
Pametne glave “Ovčica” i “Ribica”

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/08/03HKR_pametne.jpgPAMETNA PITANJA NA HKR-u <BR>Pametne glave “Ovčica” i “Ribica”


U napetom, do kraja neizvjesnom finalu nagradne igre za djecu “Pametna pitanja za pametne glave”, održanom na blagdan svetog Ante 13. lipnja u studiju HKR-a, osnovna škola Draškovec – Ovčice pobijedila je, u pripetavanju s jednim bodom prednosti, osnovnu školu Mertojak iz Splita – Ribice.
U prvom dijelu nagradne igre pod nazivom „Slušaj tvrdnju pozorno, odgovori: točno ili netočno” natjecatelji su se zagrijali. Svaka ekipa po jednu je netočnost točno utvrdila, a jednu pogrješno pa je rezultat bio izjednačen. U drugom dijelu nazvanom „Tri netočnosti tražimo i ispravljamo“ Ribice su otkrile i ispravile dvije netočnosti u biblijskoj zgodi. Ovčice nisu pronašle i ispravile njihovu treću netočnost, ali su otkrile i ispravile sve netočnosti u njima zadanoj biblijskoj zgodi, pa su time povele s dva boda (7 : 5). Treći dio nagradne igre „Odgovore znamo, asocijaciju otkrivamo“ povećao je prednost Ovčica na 12 : 8. Male pametne glave iz Splita, nažalost, nisu uspjele ponuditi konačan odgovor njima zadane asocijacije, a i Ovčicama je odgovor bio nepoznat. Svoju su pak asocijaciju ovčice uspješno riješile. U posljednjem četvrtom dijelu nagradne igre „Poredaj redom od prvog do posljednjeg” bilo je potrebno četiri biblijske osobe poredati kronološkim redom, od one koja je živjela u najdaljoj do one koja je živjela u najbližoj prošlosti. Splitske Ribice ovdje su, kako bi to male pametne glave rekle, „rasturile“ i zablistale. Likove su u trenu poredale bez greške. Ovčice su u svojem zadatku samo jednu osobu stavile na pravo mjesto baš kao i Ribice kad su ih ispravljale. I tako su Ribice dobile u ovom dijelu nagradne igre pet bodova, a Ovčice samo jedan. A koji bi rezultat bio na blagdan svetog Antuna Padovanskog nego 13 za obje ekipe. Morali smo u pripetavanje koje smo završili već nakon prvog pitanja. Jednim bodom povela je i time pobijedila ekipa iz Draškovca.
Uživo glasom i stasom u studiju HKR-a finalisti Ana Strunje, Josip Čaljkušić i Marija Visković te Martina Sokač, Rok Škoda i Jan Varga, dokazali su da su “pametne glavice” i da zaslužuju vrijedne nagrade koje im je pripremio HKR. Svi sudionici finala nagrađeni su Youcat Biblijom i Katekizmom i Molitvenim karticama Glasa Koncila, trenirkama, kapama i majicama HKR-a, zlatnim i srebrnim medaljama i peharima, dok su brončane medalje pripale trećeplasiranoj ekipi OŠ Antun Nemčić Gostovinski iz Koprivnice.


Nagrade su natjecateljima u podne, u prostorima Hrvatskoga katoličkog radija, uručili ravnatelj Hrvatske katoličke mreže monsinjor Fabijan Svalina i glavni urednik mreže Siniša Kovačić. Natjecatelje su pripremale, i ujedno ih bodrile na natjecanju, vjeroučiteljice Zvjezdana Frančić iz Draškovca i Milena Budimir iz Splita koje su istaknule vrijednost međusobnog povezivanja i mogućnost uzajamnog posjećivanja natjecateljskih ekipa iz različitih osnovnih škola. Tijekom natjecanja podrška natjecateljima bile su pričuve ekipa, Slavko Vrdoljak i Domagoj Tota. Druženje s finalistima nastavljeno je i u poslijepodnevnim satima. U Splitu su te večeri pametnim glavama organizirali doček kao pravim Isusovim olimpijcima. Roditelji, braća, sestre i prijatelji dočekali su ih uz pljesak s ljiljanima u rukama.
“Pametna pitanja za pametne glave” zabavno je edukativna emisija, namijenjena osnovcima. U njoj su se tijekom ove školske godine, u nekoliko krugova, telefonom natjecale 24 ekipe, s po tri učenika šestih razreda osnovnih škola, sa svih strana Lijepe naše: od Draškovca na sjeveru do Dubrovnika na jugu i od Vukovara na istoku do Rijeke na zapadu. I ove godine natjecanje je prekoračilo granice Lijepe naše jer se u njega uključio Katolički školski centar iz Travnika. Ekipe su pokazivale znanje, snalažljivost, brzinu i poznavanje prožimanja gradiva vjeronauka, povijesti, književnosti, geografije a bilo je čak i matematičkih zadataka.
Snježana Kirinić Grubić