OSIJEK
Listopad – mjesec
susreta i zahvalnosti

OSIJEK <br> Listopad – mjesec <br> susreta i zahvalnosti

U subotu 7. listopada, vrtićarci su sa svojim tetama Marijom i Anom, č. s. Vilmom i ravnateljicom č. s. Danicom, u pratnji svojih roditelja hodočastili Gospi od Utočišta u Aljmaš. Naime, svake godine vrtić organizira hodočašće u svrhu molitve za blagoslov nove vrtićke godine a ujedno je to još jedna prilika da se svi roditelji, djeca i tete zajedno susretnu, bolje upoznaju te pomole za Božiji blagoslov. Po dolasku u Aljmaš, mali i veliki hodočasnici prvo su obavili pobožnost Križnog puta. Pri tomu su roditelji čitali prigodna promišljanja kod svake postaje, a župnik fra Dragutin Bedeničić predvodio je molitve kod svake postaje. Potom su se s mirom u duši i osmijehom na licima, u laganoj šetnji svi hodočasnici uputili u samo svetište Gospe od Utočišta gdje su slavili svetu misu koju su zajednički predvodili vlč. Dragutin Crnovečki i župnik iz Zlatara. Nakon završnog blagoslova djeca su još otpjevala nekoliko pjesama, počastila se slatkišima i potom se s roditeljima uputila svojim domovima.


Tjedan dana kasnije u petak, 13. listopada u vrtiću se slavila svečanost Dana kruha kao vrhunac cijelotjedne zahvalnosti na plodovima jeseni i kruhu našem svagdašnjem. Prethodnih dana djeca su slikala i izrađivala radove u različitim tehnikama koje su primjerene njihovoj dobi. Tete i časne sestre odvele su djecu i u obližnju pekarnicu gdje su djeca vidjela kako nastaje kruh i pecivo. Taj tjedan su djeca s roditeljima donosila plodove jeseni: kestenje, kukuruz, tikvice, bundeve, jabuke, grožđe itd. kako bi što ljepše prikazala bogatsvo plodova od Boga darovanih, a sve to su tete lijepo aranžirale ispred svečanog oltara. U petak su mame i bake ispekle razne kruhove i peciva te kolače i druge slastice te ih donijele u vrtić. U 15:30 stigle su mame i tate, bake i djedovi pa su skupa s djecom i tetama, svi slavili svetu misu u kojoj su djeca radosno pjevala i molila, a koju je predvodio župnik fra Josip Vukoja.
Nakon svete mise vrtićarci su izveli i kratki recital na temu kruha, a potom je uslijedila molitva i blagoslov, te zahvala za donesene plodove rada na poljima te za kruh, pecivo i kolače. Uslijedila je prava gozba u kojoj su svi uživali, a časne sestre su sve počastile čuvenim vrtićkim čajem, koji je omiljeni napitak svakog djeteta u vrtiću. Po završetku veselog druženja preostala hrana je spremljena i namijenjena za siromašne obitelji u župi.
Zvjezdana Penava Brekalo