OREBIĆ – PUTNIKOVIĆ – VIGANJ
Ministrantski izlet na Badiju

http://test.glas-koncila.hr/mak/wp-content/uploads/2017/06/ministrantski-izlet.jpgOREBIĆ – PUTNIKOVIĆ – VIGANJ <br> Ministrantski izlet na Badiju

Ministranti župa Orebić, Putniković i Viganj, zajedno sa svojim svećenicima don Markom i fra Šimunom iz Orebića, don Franom iz Putnikovića i don Josipom iz Vignja, ove su godine imali zajednički ministrantski izlet u samostan i svetište Gospe od Otoka, na otoku Badiji.
U dobrom raspoloženju i lijepom vremenu smo iz Orebića brodom „Papa“ (koji je vlasništvo obitelji Petričević, a zajedno s posadom, kao dar, stavili na raspolaganje ministrantima naših župa) doplovili na Badiju. Najprije smo razgledali samostanski klaustar i crkvu, a don Marko nam je rekao nekoliko riječi o povijesti otoka i samostana. Ime Badija otok je dobio po samostanu (lat. abbatia – opatija), koji je izgrađen na prijelasku s 15. na 16. stoljeće. Nakon drugog svjetskog rata franjevci su s otoka protjerani, a 1950. samostan je preuređen u športski centar i odmaralište. Otok je vraćen 2003. svome pravom vlasniku, Franjevačkoj Provinciji sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru, a dvije godine kasnije ustupljen je Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji i tada započinje njegova cjelovita obnova. Don Marko je posebno spomenuo znameniti križ, koji je iz samostana 1956. g. prenesen u franjevački samostan u Orebiću, te  ikonu Gospe od Otoka, pred kojom se 1571 g. izmolila obrana Korčule od napada turskog brodovlja. Ta ikona sada se nalazi u korčulanskoj katedrali.
Nakon molitve u samostanskoj crkvi uslijedilo je kupanje u kristalno čistom moru i igranje različitih igara s loptom. Objed je bio u 13 sati na brodu, čiji su se domaćini pobrinuli da nam utaže glad i žeđ. Nakon objeda bilo je još dosta vremena za igru i za kupanje, a oko 16 sati smo se vratili u Orebić, zahvalni Bogu i dobrim ljudima, koji su nam omogućili imati jedan ovako lijep i sadržajan izlet.