ORAŠJE
U zajedništvu s misionarima

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2019/11/web_gl.jpgORAŠJE<br>U zajedništvu s misionarima

Misijska nedjelja na 29. nedjelju kroz godinu, 20. listopada na poseban je način obilježena misnim slavljem za djecu i sve prisutne župljane u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju. Kao uvod u misno slavlje ministranti prenijeli su natpise u različitim bojama koje simboliziraju napore misionara u cijeloj Crkvi na svakom od pet kontinenata, stavljajući ih pred oltara, a krizmanici su čitali pojedine tekstove za naše misionare i misionarke koji žive, rade i djeluju na različitim kontinentima, istaknuvši značenje svakog pojedinog kontinenta kroz molitvu zahvalnosti.
Misno slavlje predvodio je župnik fra Bono. Nakon službe riječi župnik je pročitao propovijed don Danka Litrića, misionara u Ruandi. Zatim su kandidati za krizmu u molitvi vjernika izrekli molitvene nakane za misionare i misionarke koji Radosnu vijest neumorno propovijedaju po cijelom svijetu. Slavlje svete mise svojim skladnim pjevanjem uveličao je naš Dječji zbor. Na kraju misnog slavlja jedna od učenica srednje škole izmolila je molitvu za misionare a nakon toga svi zajedno smo izmolili molitvu za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. od pape Franje. Prije završnog blagoslova kandidati za prvu pričest prinijeli su slike pet golubova kao simbol mira za svaki pojedini kontinent istaknuvši značenje poruke mira kroz tekst „Golub mira“ od autora Nediljka Dujića. „Postani i ti golub mira, uđi u njegova raširena krila, uđi u rep, glavu il kljun nositi Mir, Božji je naum. Leti visoko posred neba plava, prosipaj Mir iznad sela i grada, Mir što dolazi od Boga da ni jedna duša, za vječnost ne strada. Poleti čovječe još kasno nije, u plave visine kao golub mira, poleti visoko iznad oblaka i svaka patnja, bit će ti laka. Taj plavi golub satkan je od ljudi, što žive čisto svoje poslanje,skrušeno srce u Presvetom Trojstvu, njihovo jedino imanje.
Fra Bono Kovačević, župnik je u tjednu priprave za Svjetski dan misija, na svetim misama, uz pomoć učenika i učenica osnovne škole, posebno kandidata za krizmu i pričest, nastojao potaknuti vjernike, a posebno one najmanje, na razmišljanje o životu i radu misionara kroz poticajne propovijedi naših misionara u Gani, na Islandu, u Zambiji, u Boliviji, Ruandi i DR Kongo. U četvrtak, 17. listopada upriličeno je euharistijsko klananje za misije na kojemu su nazočili brojni vjernici i krizmanici – polaznici župne kateheze.
U petak, 18. listopada djeca u našoj župi po prvi puta pridružila su se djeci iz 80 zemalja na molitvenu akciju “Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir”, koju 14. godinu zaredom organizira zaklada Međunarodnog katoličkog djela Papinskog prava Crkva u potrebi (“KircheinNot”). Njih, 40-ak, učenika od prvog do devetog razreda osnovne škole, s zajedno je molilo za mir i čitalo prigodne molitve za mir u svijetu sa posebnim naglaskom za svu djecu koja trpe i koja će trpjeti, koja ostaju bez svojih roditelja, sama i napuštena jer ljudi zbog svoje pohlepe izlažu ovu našu zemlju oružju i ratovima, pljačkama, ubojstvima i terorizmu. Osim, što su predmolili euharistijsko klanjanje i sudjelovali u molitvenoj akciji krizmanici i prvopričesnici, ministranti i ostali vjeroučenici svakim radnim danom pola sata prije večernjih svetih misa animirali su i molitvu misijske krunice sa posebnim naglaskom za misije, za pravdu i za cijeli svijet.