ORAŠJE
Hodočašće ministranata u Vukovar i Ilok

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2020/01/WEB_ORASJE.jpgORAŠJE<br>Hodočašće ministranata u Vukovar i Ilok

U subotu, 23. studenog 2019. godine održana je jednodnevna duhovna obnova za ministrante naše župe. Duhovna obnova je započela jutarnjim misnim slavljem u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju. Nakon svete mise uputili smo se u Vukovar i Ilok i na taj način pridružili smo se tolikim tisućama domoljuba koji su 18. studenoga hodočastili u Vukovar da se poklone plemenitosti žrtve darovane na oltaru domovine za našu slobodu i mir. U župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova dočekao nas je gvardijan fra Ivica Jagodić. Nakon dobrodošlice gvardijana fra Ivice, samostanski vikar fra Matija Marijić poveo nas je u obilazak samostanske crkve sv. Jakova i Filipa i samostanskog muzeja. Za vrijeme obilaska fra Matija je govorio o stradanju samostana, crkve, stradanju Vukovaraca i Vukovara. Snažan dojam na nas je ostavio ovaj prostor molitve koji govori o snazi vjere i daru oprosta koji su nadjačali mržnju, osvetu, neprijateljstvo i ubijanja. Nakon posjeta crkvi i samostanskom muzeju fra Matija, poveo nas je u obilazak pastoralnog centra „Sveti Bono“. Ispred pastoralnog centra, zajedno sa skupinom ministranata iz Vukovara, napravili smo zajedničku fotografiju.
Nakon posjeta crkvi sv. Filipa i Jakova uputili smo u grad Ilok i posjetili samostan sv. Ivana Kapistrana. U samostanu sv. Ivana Kapistrana dočekao nas je gvardijan fra Ivan Utješinović. Budući da se samostan nalazi u restauraciji i obnovi, gvardijan fra Ivan poveo nas je u samostansku crkvu u kojoj nam je govorio o snazi i vjeri sv. Ivana Kapistrana i povijesti grada Iloka. Kada smo završili posjet samostanu imali smo zajednički ručak u Starom podrumu u Iloku.
Na povratku iz Iloka posjetili spomen dom Ovčaru i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata gdje smo se pomolili za sve one koji ondje počivaju. Nakon toga posjetili smo jedan dio muzeja u bolnici i izrazili poštovanje prema onima koji su ovdje bili.
Nastavljajući put prema Orašju, nas osam ministranta, jedna djevojčica i sedam dječaka zajedno sa svojim župnikom fra Bonom Kovačevićem, i brižnim vozačem Markom Neretljakom, u ozračju zahvalnosti zahvalili smo Bogu za sve dobro i plemenito što smo doživjeli na ovom hodočašću.