(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2020
ZADARSKA NADBISKUPIJA

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2020/03/ZADARSKA.jpg(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2020<br>ZADARSKA NADBISKUPIJA

Osnovna škola Smiljevac iz Zadra (mentorica Anica Galešić) i Srednja škola Kneza Branimira iz Benkovca (Hrvoje Oštrić) pobjednici su Vjeronaučne olimpijade Zadarske nadbiskupije o temi ‘Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi’ održane u ponedjeljak 2. ožujka u prostorima Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar i Katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Zadru.
Među osmoškolcima posedarsku ekipu pobjednika čine Lura Šalina, Marija Knežević, Marin Kalac i Luka Baričević. Srednjoškolsku pobjedničku ekipu iz Benkovca čine Anđela Grgić, Klara Vulelija, Franko Gospić, Antonija Plazina i Josipa Čačić.
Na natjecanju za osmoškolce sudjelovalo je još devet osnovnih škola. Drugoplasirana je OŠ Braća Ribar iz Posedarja (Anita Vedrić), a trećeplasirana OŠ Kistanje (Mirjana Delonga). Sljedeći sudionici su iz sljedećih osnovnih škola: Benkovac (Mirjana Buljat), Stjepan Radić iz Bibinja (Marina Jelić), Privlaka (Ankica Blažević), Zemunik (Tomislav Paleka), Bartul Kašić iz Zadra (Jolida Klarić i Ana Kajić), Vladimir Nazor iz Škabrnje (Anita Žunić Rogić) i Sv. Filip i Jakov (Gabriela Vodopija ).
Na srednjoškolskom natjecanju sudjelovali su vjeroučenici iz još sedam srednjih škola. Drugoplasirana je Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Zadar (s. Viktorija Gadža), a trećeplasirana Medicinska škola Ante Kuzmanića iz Zadra (s. Danijela Kovačević). Sljedeći sudionici su Gimnazija Jurja Barakovića iz Zadra (Slobodan Šarić), SŠ Obrovac (Martina Maričić), SŠ Biograd n/m (Lucija Franić), Gimnazija Franje Petrića iz Zadra (Marija Klanac Jozić) te Škola primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra (Anita Šerer Matulić).
Prije natjecanja koje se sastojalo od pismenog i usmenog dijela te Milijunaka, vjeroučenici i mentori okupili su se u sportskoj dvorani Klasične gimnazije Ivana Pavla II. U prigodnom obraćanju sudionicima mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije, izrazio je priznanje svima za „uloženi trud i zalaganje u učenju opširne građe za olimpijadu“ i stvaranje ozračja u kojem se otvoreno i vedro susreću te u razgovorima izmjenjuju iskustva. „Time stvarate u školama lijepi prostor u kojem se može doživjeti i iskusiti Božja dobrota i ljepota vašeg zajedništva i prijateljstva, a iskaz je radosti vaše vjere, ljubavi i vjernosti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Ponosni na svoje kršćansko ime, s ovog druženja šaljete poruku da vjera u ljubav rađa ljubav. „Mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj (1 Iv 4, 16). Vi ste upoznali sv. Vinka Paulskog kao izvanrednog svjedoka i učitelja milosrdne ljubavi. Otkrili ste da je tajna njegovog uspješnog i plodonosnog života u vjeri koja je odgovor na Božju ljubav. Vjera, dar i odgovor pomažu nam spoznati istinu o Kristu kao utjelovljenu i raspetu ljubav, puno i savršeno prianjanje uz Očevu volju i beskrajno Božje milosrđe prema bližnjemu. Vjera usađuje u srce i um uvjerenje da je ta Ljubav jedina stvarnost koja je odnijela pobjedu nad zlom i smrću. Vjera predstavlja osobni pristanak koji uključuje sve naše sposobnosti, uz objavu besplatne i strastvene ljubavi koju Bog ima prema nama i koja se u punini očituje u Isusu Kristu“ rekao je don Gašpar.
Istaknuvši da susret s Bogom ljubavi zahvaća ne samo srce, nego i um, don Gašpar je naglasio kako je “upoznavanje Božjeg života put prema ljubavi, a pristanak naše volje uz njegovu sjedinjuje naš razum, volju i osjećaj u sveobuhvatni čin ljubavi. No to nije završen proces, ljubav nije nikada završen i gotov čin“. Podsjetio je na misao umirovljenog pape Benedikta XVI. iz njegove korizmene poruke (2013.) da je svim kršćanima i osobito onima koji se bave karitativnim radom potrebna vjera, „iskustvo susreta s Bogom u Kristu koje će u njima pobuditi ljubav i njihovo srce otvoriti za drugoga. Tako zapovijed ljubavi prema bližnjemu za njih neće više biti zapovijed koja im je naložena izvana, nego će biti posljedica njihove vjere koja se odjelotvoruje kroz ljubav”.