(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2020
RIJEČKA NADBISKUPIJA

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2020/03/RIJEKA1.jpg(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2020<br>RIJEČKA NADBISKUPIJA

Uvodni dio programa nadbiskupijskog natjecanja iz vjeronauka Riječke nadbiskupija o temi „Sveti Vinko Paulski, apostol milosrdne ljubavi – Vinkovska karizma u Hrvatskoj“ održan je u ponedjeljak 2. ožujka u prijepodnevnim satima u župnoj crkvi Svetoga Križa na Srdočima. Natjecanje je otvorio riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. Govoreći o temi ovogodišnjeg natjecanja, podsjetio je na dugogodišnji pastoralni rad milosrdnica u Rijeci, a koje su posebno aktivne u bolnicama, karitativnim ustanovama i radu s djecom i mladima. „Vjerujem da ste vi, dragi učenici, puno naučili o radu i djelovanju milosrdnica i o njihovom utemeljitelju sv. Vinku. On je, čineći djela milosrđa prema siromašnima i potrebitima, svjedočio vjeru u Isusa. Milosrdnice, nadahnute vinkovskom karizmom, to isto čine i danas“. Nadbiskup je učenike potaknuo da svojim životom svjedoče vjeru, ne samo znanjem kojega su usvojili, nego svakodnevnim činjenjem djela ljubavi, zauzetošću za bližnje i prihvaćanju istinskih vrijednosti. Na kraju je učenicima čestitao što su odabrali vjeronauk kao izborni predmet u školi, naučili gradivo koje nadilazi ono što je određeno u redovnom programu i kao najbolji u svojoj školi došli na natjecanje iz vjeronauka. „Na svemu vam tome od srca čestitam i želim da nikada ne odustanete od istina naše vjere i od onih vrijednosti na koje nas poziva naš jedini Učitelj Isus Krist“, poručio je natjecateljima riječki nadbiskup.
Prigodnu riječ uputila je provincijalna poglavarica Družbe sestara milosrdnica Majke Dobrog Savjeta u Rijeci č. M. Ana Marija Rakocija. Govoreći o životu sv. Vinka Paulskog, koji je od svoje mladosti bio svjestan da nije dovoljno govoriti o kršćanskoj ljubavi i poslanju Crkve u svijetu, nego i djelatno upućivati kršćanina u služenje siromasima, kazala je kako je ovaj svetac, u namjeri da se to konkretno vidi, osnovao Družbe i udruge koje pomažu siromasima u duhu služenja i suradnje. „Od tada pa nadalje, ljubav prema onima u krajnjoj nevolji, onima za koje se nitko ne brine, postala je središtem života i interesa svetoga Vinka Paulskog i svih nas koji danas živimo u duhu njegove karizme. Sveti Vinko razumio je da kršćanska ljubav treba prednjačiti u naporima da se isprave nepravde, jer kršćanska ljubav (caritas), i pravednost, dragi mladi, idu zajedno”. Učenicima je zahvalila na uloženom trudu u usvajanju znanja i pripremi za natjecanje te poželjela da im ova vjeronaučna olimpijada bude poticaj, ne samo da se natječu u znanju, već i da usvoje ono što su naučili za svoj život i budu kršćani kojima će se Crkva ponositi.Predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupija dr. Rukavina Kovačević zahvalila je vjeroučiteljima i suradnicima na pomoći u organizaciji natjecanja. Izrazila je radost što se prvi put u natjecanje uključila Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić“, kao i što je još jedna škola u Riječkoj nadbiskupiji za ravnateljicu izabrala vjeroučiteljicu. Riječ je o Adrijani Glavan, novoj ravnateljici OŠ Kostrena.
Prigodne riječi uputili su domaćini, ravnatelj OŠ „Srdoči“ mr. Ivan Vukić koji je istaknuo izvrsnu suradnju Škole i Župe, kao i župnik Župe Svetoga Križa Kristijan Zeba. Ovom prigodom župnik je najavio proslavu 10. obljetnice posvete crkve koja će se održati 12. rujna. Svečano misno slavlje bit će u 18 sati.
U plesnom dijelu programa nastupile su učenice 2. i 3. razreda OŠ Srdoči koje su izvele „Ples vjernosti“, a za kojega su ih pripremile učiteljice Petra Vraneković i Doris Šarlija te vjeroučitelj Boris Barbarić. Program su moderirale vjeroučiteljice Maja Barbarić i Ines Turković.
Nakon uvodnog programa, uslijedio je drugi, natjecateljski dio u OŠ „Srdoči“. Organizatori natjecanja su Agencije za odgoj i obrazovanje – Podružnica Rijeka i Katehetski ured Riječke nadbiskupija. Na natjecanju sudjeluje 25 osnovnoškolskih i 13 srednjoškolskih ekipa zajedno s vjeroučiteljima mentorima. Riječku nadbiskupiju na vjeronaučnoj završnici u Gospiću predstavljat će ekipa iz OŠ Čavle te Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti.