(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2020
GOSPIĆKO-SENJSKA BISKUPIJA

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2020/03/GOSPICKO_SENJSKA.jpg(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2020<br>GOSPIĆKO-SENJSKA BISKUPIJA

Nakon vjeronaučne olimpijade održane na školskoj razini 29. siječnja ove godine, u ponedjeljak 2. ožujka održana je vjeronaučna olimpijada za osnovne i srednje škole Gospićko-senjske biskupije na biskupijskoj razini. Tema olimpijade bila je „Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi. Vinkovska karizma u Hrvatskoj“. Na biskupijskom natjecanju sudjelovalo je 7 ekipa iz srednjih škola i 22 ekipe iz osnovnih škola.
Ove godine domaćin natjecanja bila je Osnovna škola Slunj na čelu s ravnateljem prof. Tomom Cvitkovićem. U školskoj športskoj dvorani okupili su se mentori, ostali vjeroučitelji kao nadglednici, vjeroučenici natjecatelji, djelatnici ove škole na čelu s ravnateljem Cvitkovićem i gosti na uvodni program. Program je vodila učiteljica razredne nastave Jurija Šebalj Mesić koja je tijekom svog osnovnog i srednjeg školovanja sudjelovala u natjecanju iz vjeronauka. Nakon molitve na tekst sv. Vinka, uz prezentaciju, učenici škole domaćina pod ravnanjem profesora glazbe Ivana Matanića otpjevali su himnu Lijepa naša domovino, pjesmu „Hvaljen budi“ – Isusu. Folklorna skupina učenika većih i manjih uzrasta pod vodstvom učiteljice Dragane Matić otpjevali su pjesmu „A oj Slunje“ i izveli domaće kolo „Kukunješće“. Nakon toga su, prisutne pozdravili i zaželjeli im dobrodošlicu, a natjecateljima uspjeh: predstojnik Katehetskog ureda preč. Nikola Turkalj, ravnatelj škole prof. Tome Cvitković, slunjski župnik i dekan mons. Mile Pecić te mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru, rodom Slunjanin, pozdravljen je gromkim pljeskom. Rekao je, između ostalog, da se Isusove riječi iz evanđeoskog odlomka o Posljednjem sudu, mogu iščitati iz života sv. Vinka Paulskog, života koji je obilježila dobrota. Sv. Vinko je tu dobrotu organizirao i osnovao mušku i žensku redovničku zajednicu. Zahvaljujući sv. Vinku Paulskom, u Hrvatskoj već 150 godina djeluju sestre milosrdnice i dobro je da je ova tema našla svoje mjesto u građi za vjeronaučnu olimpijadu. Biskup je otvorio početak natjecanja. Ekipe, mentori i nadglednici raspoređeni su u određene učionice. Natjecanje osnovnih škola pratio je i nadgledao predstojnik Katehetskog ureda preč. Nikola Turkalj, a predvodila ga je vjeroučiteljica Ivona Rendulić. Natjecanje srednjih škola pratila je tajnica Katehetskog ureda s. Robertina Medven koja je pripremila i sve materijale za natjecanje. Samo natjecanje vodio je predsjednik povjerenstva i član Državnog povjerenstva za natjecanje vjeroučitelj Franje Puškarić.
Sve ekipe počele su u isto vrijeme rješavati pismeni test. Nakon ovog prvog dijela natjecatelji su objedovali te su pod vodstvom domaćih vjeroučiteljica Andreje Jurčević i Ivane Kovačević, kao i učitelja Daniela Božičević, Nikole Tomaševića i Ivana Požega prošetali Slunjem: posjetili su Slunjčicu i na Moćanovom mostu župnik mons. Mile Pecić govorio im je o ljepotama ovog kraja i njegovoj povijesti. Pogledali su kuću osvajača prve olimpijske medalje Milana Neralića, župnu crkvu koja je u Domovinskom ratu stradala, ali je obnovljena i otpjevali jednu pjesmu.
Za to vrijeme su vjeroučitelji, uz pomoć učitelja i profesora škole, ispravljali testove i objavili prve rezultate natjecanja, a potom su objedovali.
Daljnje natjecanje osnovne škole nastavile su u športskoj dvorani, a srednje u jednoj većoj učionici. U drugom kruga rješavali su tombolu, a u trećem prvih pet ekipa rješavali su kviz Milijunak. Konačni pobjednik u kategoriji osnovnih škola bila je Osnovna škola Slunj s mentoricom Andrejom Jurčević, a od srednjih škola prvo mjesto osvojila je Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana Ogulin s mentoricom Anom Stipetić. Ostali poredak dostavljamo u prilogu.
Nakon proglašenja rezultata, prvim pet ekipama i njihovim mentorima predstojnik i tajnica Katehetskog ureda i predsjednik Povjerenstva uručili su nagrade i priznanja. Svi mentori dobili su Spomenicu Gospićko-senjske biskupije koja ove godine slavi 20. obljetnicu osnutka.
Sestre milosrdnice s kućom maticom u Zagrebu, dobrotom vrhovne glavarice s. Miroslav Bradica, poslale su prigodne poklone koji su također obradovali natjecatelje, kao i knjige: „Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi, Vinkovska karizma u Hrvatskoj“ iz koje su pripremali ovo natjecanje. Ravnatelj Osnovne škole Slunj svaku ekipu nagradio je „Monografijom Osnovne škole Slunj“.