(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2019
Zadarska nadbiskupija

(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2019<BR>Zadarska nadbiskupija

Vjeronaučna olimpijada Zadarske nadbiskupije, županijsko natjecanje iz vjeronauka za osnovne i srednje škole Zadarske nadbiskupije, održana je u ponedjeljak 4. ožujka u Osnovnoj školi Bartula Kašića u Zadru. Sudjelovalo je osam osnovnih i sedam srednjih škola. Pobjednik osmoškolskog natjecanja je OŠ Braća Ribar, Posedarje, čija je mentorica Berta Perica, a pobjednik srednjoškolskog natjecanja SŠ kneza Branimira, Benkovac, čiji je mentor Hrvoje Oštrić.
Među osmoškolcima, drugo mjesto osvojila je OŠ Smiljevac, Zadar (Anica Galešić), a treće OŠ Bartula Kašića, Zadar (Jolida Klarić). Među srednjoškolcima, drugo mjesto osvojila je Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Zadar (Ružica Anušić), a treće Gimnazija Franje Petrića, Zadar (Marija Klanac Jozić).
Od osnovnih škola natjecale su se još OŠ Benkovac (Mirjana Buljat), OŠ Petra Zoranića, Jasenice (Ruža Knez), OŠ Sv. Filip i Jakov (Irena Sučić), OŠ Šime Budinića, Zadar (Blaženka Marčina) i OŠ Jurja Barakovića, Ražanac (Lucija Franić). Od srednjih škola natjecale su se i SŠ Obrovac (Martina Maričić), SŠ Biograd (Ivana Peraić), Pomorska škola Zadar (Grgo Mišković) i Ekonomsko – birotehnička i trgovačka škola Zadar (Ante Ćoza).
Prije natjecanja, u predvorju škole Bartula Kašića održan je prigodni program u kojem su učenici izveli recitacije i pjesme. U obraćanju prisutnima, Katica Skukan, ravnateljica škole domaćina, istaknula je da su ponosni na broj učenika u svojoj školi Bartula Kašića. „U vrijeme kad vidimo demografski pad, mi u školi bilježimo rast, hvala Bogu. Već drugu godinu, prostorni kapaciteti škole postali su nam maleni. Nadamo se da će se taj trend nastaviti. Svjesni smo vremena i teških situacija u kojoj živimo. Kao škola nastojimo i radimo s djecom, svi učitelji i stručni timovi škole, ali mislim da je najveći rad potreban unutar obitelji. Mi kao škola moramo djelovati i na obitelji, jer ono što nama dođe u školu, sve je preslika kuće i doma u kojem djeca žive. Osim obrazovnog djela mi djeci pružimo i odgojni dio, borimo se. Vjerujte mi, to je postala svakodnevna borba s djecom, s roditeljima i sa sustavom. Daj Bože da budemo još jači i da to izdržimo” poručila je ravnateljica Skukan.


Prisutne je pozdravio i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Pohvalio je učenike, „tako male i mlade, a pune nade”, za bogatstvo riječi koje su pokazali u scenskom nastupu. Glede teme natjecanja ‘Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu’, nadbiskup je sudionicima rekao: „Drago mi je da su za temu uzeti i da ste upoznavali ljude iz našeg naroda, naše krvi, naš ponos. Ti službenici Božji, blaženici i sveci pokazali su u svom životu što svakome od nas može biti nadahnuće i nada. Usprkos naše slabosti i ograničenosti, u životu se može učiniti puno dobra. Neka ti naši divni uzori budu i vama poticaj da u životu učinite nešto dobro poput njih”.
Misno slavlje za sve sudionike natjecanja u župnoj crkvi sv. Josipa na Plovaniji u Zadru predvodio je mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije. „Svjedoci vjere iz našeg hrvatskog naroda bili su svjesni da nisu mogli dobiti ljude za Krista govorom i argumentima, nego uvjerljivim činjenjem onoga što navještaju. Poručuju nam da može uspjeti samo život koji se dosljedno živi, u vremenu kad se sukobljava puno mišljenja i uvjerenja, gdje je sustav vrijednosti urušen i favorizira se neistina” rekao je don Gašpar, istaknuvši da su i danas potrebni svjedoci vjere. To smo pozvani svi biti u svojoj svakodnevici. „Svjedoci vjere su bili vjerodostojni, ljudi od riječi i djela, koji su svoje biti kršćanin ostvarili u djelotvornom nasljedovanju Isusa Krista, u ljubavi i u trpljenju. Oni su svoju vjernost Kristu, ako je bilo potrebno, bili spremni potvrditi i u umiranju za njega. Na njima se obistinila riječ iz Ivanove prve poslanice: ‘Mi ne ljubimo riječju i jezikom već djelom i istinom’ (1Iv 3,18)” rekao je don Gašpar, podsjetivši na misao ranokršćanskog biskupa i mučenika sv. Ignacija Antiohijskog: „Kršćanstvo nije djelo nagovaranja, nego veličina sve dok je od svijeta omražena”. (Ines Grbić)