(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2019.
Dubrovačka biskupija

(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2019.<BR>Dubrovačka biskupija

Županijska/biskupijska razina natjecanja iz Vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola s područja Dubrovačke biskupije održana je u ponedjeljak 4. ožujka u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića.
Prvo mjesto među osnovnim školama osvojila je ekipa OŠ Petra Kanavelića iz Korčule koju su sačinjavali učenici Vjekoslav Fabris, Zvonimir Skorin, Dinko Fabris i Nora Tomić, a mentorica je s. Anita Sučić. Drugo mjesto osvojili su učenici OŠ Lapad iz Dubrovnika Tea Barović, Ivana Đanić, Marija Klešković i Petra Skurla s mentoricom s. Katarinom Mihić, a treće OŠ Vela Luka odnosno učenici Krešimir Marinović, Jelena Prižmić, Daniel Miletić i Marina Marinović koje je pripremao mentor Ante Novaković.
Pobjedu među srednjoškolcima odnijela je ekipa Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u sastavu Karlo Bulić, Ana Ljubičić, Lucijana Lonac i Kristina Vlašić (mentor Šime Zupčić), drugo mjesto pripalo je učeničkoj ekipi iz Gimnazije Dubrovnik Martinu Hazdovcu, Petri Leopoldi Deranja, Marinu Martiću i Petri Radić (mentorica Romana Đuka Alemani), a treće mjesto Turističkoj i ugostiteljskoj školi odnosno učenicima Karli Šantić, Niki Miloslavić, Ivoni Čučka i Leoni Varezić (mentorica s. Marta Škorić).


Pobjedničke ekipe predstavljat će Dubrovačku biskupiju na državnoj razini natjecanja iz Vjeronauka.
Napomenimo da je na školskoj razini natjecanja ove godine sudjelovala 21 škola, dok se na županijsku/biskupijsku razinu plasiralo ukupno 14 škola: Osnovna škola Lapad, Osnovna škola Petra Kanavelića – Korčula, Osnovna škola Ivana Gundulića, Osnovna škola Vela Luka, Osnovna škola Orašac, Osnovna škola Župa dubrovačka, Osnovna škola Marina Držića, Osnovna škola Janjina, Dubrovačka privatna gimnazija, Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića, Gimnazija Dubrovnik, Ekonomska i trgovačka škola, Turistička i ugostiteljska škola i Pomorsko-tehnička škola.
Natjecanje na temu “Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu” se odvijalo se u tri kruga. Prije početka natjecanja učenici su se s mentorima okupili na molitvi u kapelici sjemeništa, a molitvu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Biskup je zahvalio mladim natjecateljima na sudjelovanju i vjeroučiteljima na pripremanju djece i mladih za natjecanje kao i svim ostalim suorganizatorima.
Svjedoci vjere i evanđelja u hrvatskom narodu se povezuju s onima koji su postali sveti ili su na putu da budu proglašeni svetim, kazao je biskup i dodao kako nisu samo oni bili svjedoci vjere nego su to bili i mnogi obični, mali ljudi. Za vas su svjedoci vjere sigurno bili vaše bake i djedovi, a u prvom redu bi to trebali biti vaši roditelji, župnici, vjeroučitelji, rekao je natjecateljima biskup. „Dok budete razmišljali o svjedocima vjere o kojima ste učili pokušajte otkriti i male, obične svjedoke vjere, možda u vašem susjedstvu, koji su vam svojim životom poticaj da budete bolji kršćani i bolji ljudi“, istaknuo je biskup Uzinić. Poželio je sudionicima natjecanja da razmišljanje o svjedocima potakne i u njima želju da budu svjedoci Kristova evanđelja, da to prenose drugima do sebe kao i onima koji dolaze nakon njih. Zaključio je željom da natjecatelji daju najbolje od sebe i da ono što su naučili o temi natjecanja bude i njima poticaj da budu sveti u svom životu.
Upute vezane uz tijek natjecanja dao je tajnik Katehetskog ureda Šime Zupčić. U pauzi natjecanja, dok su članovi povjerenstava ispravljali testove, natjecatelje su prigodnim programom zabavili animatori Dubrovačke biskupije. (Angelina Tadić)