(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2019.
Đakovačko-osječka nadbiskupija

(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2019.<BR>Đakovačko-osječka nadbiskupija

Ekipa Osnovne škole Ivana Filipovića iz Osijeka, pod vodstvom vjeroučiteljice Sanje Srnović, te ekipa Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku, pod vodstvom o. Hrvoja Mravka, pobjednici su Vjeronaučne olimpijade – Nadbiskupijskog natjecanja iz vjeronauka, održanog u ponedjeljak 4. ožujka u Đakovu na temu „Svjedoci Radosne vijesti u Hrvatskom narodu“.
Deset osnovnoškolskih ekipa natjecalo se u prostoru OŠ I. G. Kovačića, gdje je natjecanje vodila vjeroučiteljica Emilija Dodig, a pozdrav i dobrodošlicu natjecateljima i njihovim mentorima uputio je ravnatelj škole Tihomir Benke.
Gimnazija A. G. Matoša u Đakovu bila je domaćin prvog dijela natjecanja za deset ekipa srednjoškolaca, gdje je natjecanje vodio vjeroučitelj Dario Kustura, povjerenik Đakovačko-osječke nadbiskupije u Državnom povjerenstvu za vjeronaučno natjecanje. Okupljene je pozdravila predstojnica Nadbiskupijskog katehetskog ureda dr. Teuta Rezo, potom ravnatelj Gimnazije Zlatko Mrkić te đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, poželjevši svima puno uspjeha. Vjeroučenici su prvo rješavali pismeni dio ispita. Slijedio je drugi dio, „Tombola“ te treći dio „Milijunak“. Druga dva dijela natjecanja za srednjoškolske ekipe održana su u prostoru KBF-a u Đakovu.

Svečanost proglašenja pobjednika održana je u Dvorani Antuna Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu, gdje je predstojnica Katehetskog ureda Teuta Rezo uputila zahvalu svim vjeroučiteljima koji su sudjelovali u povjerenstvima i onima koji su potaknuli i pripremali vjeroučenike za natjecanje, kao i ravnateljima škola u kojima se natjecanje održalo.
Pozdravljajući okupljene, nadbiskup Hranić podsjetio je na temu natjecanja, rekavši kako su svi sveci, a tako i naši, hrvatski sveci i blaženici, poput prozora kroz koje se u različitim bojama očituje Isus Krist i to utjelovljen u naše hrvatsko nacionalno biće; u hrvatsku kulturu i povijest; u nade, stremljenja i identitet našega hrvatskoga naroda, u hrvatske geografske prostore i granice nastanjene Hrvatima.
„Učeći o njima vi ste dragi učenici upijali Isusa Krista i njegova blaženstva, njegove evanđeoske ideale kojima su bili nadahnuti i prožeti naši hrvatski sveci i blaženici. Oduševljavali ste se Isusom Kristom i njegovim evanđeljem. Učeći o njima, vi ste na nov način upoznavali dušu, kulturu i mentalitet našega hrvatskoga čovjeka, našu hrvatsku povijest i hrvatske krajeve; snažili ste i produbljivali ljubav prema svome narodu te još više zavoljeli njegove ideale, stradanja, svoje korijenje, svoje duhovno i biološko rodoslovlje“, rekao je nadbiskup Hranić.
Natjecateljima je zahvalio što su izabrali vjeronauk kao osobito područje svoga interesa i tako obogatili sebe, produbili svoju ljubav prema Isusu Kristu i njegovoj Crkvi te ponos zbog pripadnosti Crkvi u svome hrvatskom narodu. Osječkim pobjedničkim ekipama poželio je uspjeh na Državnom natjecanju iz vjeronauka, koje će se početkom travnja održavati u Đakovu i Osijeku te na kraju susreta svim natjecateljima, zajedno s predstojnicom Rezo, uručio priznanja za sudjelovanje i prigodne poklone.