MALI LOŠINJ
Živo u župi Marijina rođenja

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2017/11/DAN-KRUHA1.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2017/11/DAN-KRUHA1.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2017/11/DAN-KRUHA1.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2017/11/DAN-KRUHA1.jpgMALI LOŠINJ<br>Živo u župi Marijina rođenja

Četvrte nedjelje mjeseca listopada proslavili smo Misijsku nedjelju u cijeloj Crkvi. Ove godine ona je u župi Rođenja Marijina Mali Lošinj bila posebno obilježena raznim događajima.
U tjednu koji je prethodio Misijskoj nedjelji vjeroučenici osnovne škole „Marija Martinolića“ nastupili su na štandovima u sklopu proslave Zahvale za kruh i plodove zemlje. Misijska sekcija „Mali misionari“ dijeleći besplatno kruh i krušne proizvode koji su napravile vrijedne ruke baka i majki vjeroučenika poticali su ljude na davanje dobrovoljnog priloga za Misije i misionare. Također su vjeroučenici na štandu prodavali misijski materijal koji su dobili od Misijskog ureda u Zagrebu. Svečanost je završila svečanom euharistijom u župnoj crkvi, blagoslovom i blagovanjem kruha.

Sljedeće nedjelje, kada obilježavamo Dan svih naših misionara i misionarki, svoju službu služenja Bogu i ljudima primilo je 13 ministranata naše župe koji su spremno, nakon priprema od početka školske godine, izrekli svoj „Evo me!“, kao znak spremnosti na služenje kod oltara ali i poziv na uzoran kršćanski život. Tko zna, možda jednoga dana netko od njih izrekne i svoj „Da!“ misijskom pozivu koji je začet upravo ministriranjem u svojoj crkvi. Tu svečanost pratilo je mnoštvo roditelja, baki i djedova koji su budno svojom molitvom i odgojem poticali njihovu odluku da postanu ministranti. Kako je misionarski poziv prije svega naviještanje i služenje, toga dana članovi misijske sekcije „mali misionari“ predvodili su čitanja i molitvu vjernika, crkva je bila obogaćena misijskim panoom kojeg su napravile vrijedne ruke duše koja posebno ljubi misije i moli za njih. Također su djeca prodavala misijski materijal kako bi sakupili što više sredstava potrebnih za one koji nemaju i ne mogu. Molitva za misije nastavila se u tjednu nakon misijske nedjelje posebno moleći čitav tjedan misijsku krunicu. Naravno da smo u svoje molitve uz sve hrvatske misionare posebno uključili našega nekadašnjeg kapelana vlč. Borisa Dabo koji već 35 godina djeluje u Zambiji. Bili smo sretni kada smo čuli da ga je za Misijsku nedjelju posjetio naš o. biskup Ivica sa vlč. Sašom.


Vjerujemo da su svi ovi događaji pobudili i probudili vjeru i želju za pomaganjem misija i misionara, čemu u prilog ide i 3500 kn koje su od četvrka pa do misijske nedjelje sakupljeni, a sakuplja se i dalje. Iz svega učimo da biti misionar ne znači samo sad i odmah otići u Afriku ili Oceaniju, biti misionar može se i doma, u obitelji, u školi, u župi, među prijateljima, gdje god se donosi Krista, njemu se služi za dobrobit bližnjih, hrabro, milosrdno i sa ljubavlju. Krenimo i mi tim putem. Blagoslovljen vam svjetski dan Misija!
Marko Karčić