MALI LOŠINJ
Slavlje za slavljem

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/12/web_mali-losinj.jpgMALI LOŠINJ<br>Slavlje za slavljem

Treće nedjelje mjeseca listopada proslavili smo Misijsku nedjelju u cijeloj Crkvi. Ove godine ona je u župi Rođenja Marijina Mali Lošinj bila posebno obilježena raznim događajima koji su svi na određeni način povezani sa misijama, bilo u domovini i rodnome gradu bilo izvan nje.
U tjednu koji je prethodio Misijskoj nedjelji vjeroučenici OŠ Marija Martinolića iz Malog Lošinja su na centralnom gradskom trgu nastupili na štandovima u sklopu proslave Zahvale za kruh i plodove zemlje. Misijska sekcija „Mali misionari“ dijeleći besplatno kruh i krušne proizvode koji su napravile vrijedne ruke baka i majki vjeroučenika naše škole poticali su ljude na davanje dobrovoljnog priloga za misije i misionare. Svečanost je završila svečanom euharistijom navečer u župnoj crkvi, koju je predvodio malološinjski župnik don Robert Zubović. Za ovaj dan u goste su nam došli vjeroučenici OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Ogulina predvođeni ravnateljicom i vjeroučiteljicom. I oni su izveli kratki ali izvrsni prigodni program. Na štandu smo prodavali misijski materijal koji su dobili od Misijskog ureda u Zagrebu.


Na samu Misijsku nedjelju svečano su proslavljene  mise s nakanom za sve misionare, a kako je misionarski poziv prije svega naviještanje i služenje, toga dana članovi misijske sekcije „mali misionari“ predvodili su čitanja i molitvu vjernika. Crkva je bila obogaćena misijskim panoom koje su napravile vrijedne ruke jedne posvećene duše koja posebno ljubi misije i moli za njih, a zbor mladih pjevao je misijske pjesme. Djeca su također prodavala misijski materijal kako bi sakupili što više sredstava potrebnih za one koji nemaju i ne mogu.
Vjerujemo da su svi ovi događaji pobudili i probudili vjeru i želju za pomaganjem misija i misionara, čemu u prilog ide i znatan novčani prilog koji su od utorka pa do misijske nedjelje sakupljeni. Iz svega učimo da biti misionar ne znači samo sad i odmah otići u Afriku ili Oceaniju, biti misionar može se i doma, u obitelji, u školi, u župi, među prijateljima, gdje god se donosi Krista, njemu se služi za dobrobit bližnjih, hrabro, milosrdno i s ljubavlju. (Marko Karčić, vjeroučitelj)