LJETNI ORATORIJI SALEZIJANACA
Tisuću djece na Plitvicama

http://test.glas-koncila.hr/mak/wp-content/uploads/2017/07/plitvice1.jpghttp://test.glas-koncila.hr/mak/wp-content/uploads/2017/07/plitvice1.jpghttp://test.glas-koncila.hr/mak/wp-content/uploads/2017/07/plitvice1.jpghttp://test.glas-koncila.hr/mak/wp-content/uploads/2017/07/plitvice1.jpghttp://test.glas-koncila.hr/mak/wp-content/uploads/2017/07/plitvice1.jpghttp://test.glas-koncila.hr/mak/wp-content/uploads/2017/07/plitvice1.jpghttp://test.glas-koncila.hr/mak/wp-content/uploads/2017/07/plitvice1.jpghttp://test.glas-koncila.hr/mak/wp-content/uploads/2017/07/plitvice1.jpghttp://test.glas-koncila.hr/mak/wp-content/uploads/2017/07/plitvice1.jpgLJETNI ORATORIJI SALEZIJANACA<Br>Tisuću djece na Plitvicama

U srijedu 5. srpnja na blagdan sv. Ćirila i Metoda Plitvička jezera obojila su se mnoštvom od gotovo tisuću djece u majicama crvene, žute, modre i zelene boje. Taj dan dogodilo se prvo okupljanje Ljetnih oratorija koje animiraju salezijanci u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Nakon smještaja i srdačnog veselog pozdrava uz pjesmu i ples, veselo mnoštvo okupilo se u športskoj dvorani Nacionalnog parka Plitvice kako bi proslavili euharistiju. Dojmljivo je bilo pobožno sudjelovanje mladih, koji su disali kao jedno. Misno slavlje je koncelebriralo desetak salezijanaca svećenika, a predsjedao je povjerenik za mlade don Mihovil Kurkut. U propovijedi je istaknuo da samo složna braća kuću grade, stoga nema prostora podjelama ni po kojoj osnovi. Braća Ćiril i Metod, s Božjom pomoći, učinili su pravo čudu među slavenskim narodima, unatoč mnogim preprekama. Nas su zadužili našim pismom glagoljicom i omogućili su nam da slavimo Gospodina na našem lijepom hrvatskom jeziku. Tu privilegiju smo dugo i ljubomorno čuvali više od tisuću godina.

[Not a valid template]

Po završetku euharistije, nakon ručka koji su mladi sa sobom ponijeli, započela su športska nadmetanja. Bilo je jako napeto, uz prisutnost i navijanje oduševljene publike, koja je svako toliko s tribina zapjevala i koju domoljubnu ili sličnu pjesmu.  Nakon športskih turnira bila je velika igra, u kojoj su mladi zauzeli sva obližnja igrališta i livade. Vojska animatora, velikodušna pomoć domaćih ljudi i institucija, uz dobru koordinaciju plitvičkog župnika don Gorana Antunovića, omogućila su da ovo iskustvo prođe glatko i skoro “bez ogrebotina”! Zaista, možemo Bogu zahvaliti na našoj lijepoj Domovini, našim obiteljima i svakoj blagodati koju nam je omogućio. Ovo je bilo prvo okupljanje svih Ljetnih oratorija, nadamo se da će i slijedeće godine se nastaviti. (Mihovil Kurkut)