KRAŠIĆ
Moj razred na hodočašću

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/08/08krasic_vila.jpgKRAŠIĆ<br>Moj razred na hodočašću

Dva dana nakon zadnjeg dana nastave, u nedjelju, 17. lipnja 2018., mi učenici trećeg razreda Salezijanske osnovne škole iz Zagreba – i naši roditelji, braća i sestre – išli smo na hodočašće u Krašić. To je bila naša zahvala za prvu svetu pričest koju smo ove godine primili, kao i za kraj školske godine. U Krašiću smo sudjelovali na svetoj misi. Neki od nas su ministrirali, a ostali su predvodili pjevanje. Posjetili smo spomen-sobu bl. Alojzija Stepinca i saznali puno toga o kardinalovom životu. Vidjeli smo razne predmete kojima se blaženik služio, a u spomen-knjigu smo upisali imena svih učenika našeg razreda, čak i onih koji nisu mogli ići na hodočašće, jer smo se molili za cijeli razred.
Super nam je bio ručak, jer svatko je nešto donio i sve smo stavili “na hrpu” i zajedno podijelili. Poslijepodne smo proveli u igri u župnom dvorištu, a onda smo slavili 10. rođendan djevojčice Ane iz našeg razreda. Ona nas je počastila tortom, a mi smo joj poklonili igru: „Alojzije Stepinac – upoznaj ga!“
Super je također bio susret sa krašićkim župnikom Ivanom koji nas je prije odlaska pozvao u crkvu i tamo nas djecu ispitivao o kardinalu Stepincu. Nešto smo znali, nešto nismo, ali smo zato puno toga naučili. Posebno da je kardinal Stepinac najviše volio djecu, dijelio im bombone, a djeca su ga zvala „Isus s bombonima“. Na kraju smo se zajedno pomolili, a onda smo išli u Brezarić i posjetili rodnu kuću kardinala Stepinca. Na kraju smo još posjetili grkokatoličku crkvu Majke Božje u Pribiću, koja je izgrađena na jezeru. Tamo smo naučili i pjevali jednu posebnu pjesmu Majci Božjoj, koja je jako stara i koju grkokatolici i danas pjevaju, a traje oko pola sata. – Ivan Karol Villa, 3. r.