KOŠ Novska
Pred medijskim izazovima

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2019/10/novska_web1-1.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2019/10/novska_web1-1.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2019/10/novska_web1-1.jpgKOŠ Novska<br>Pred medijskim izazovima

U prostorima Katoličke osnovne škole u Novskoj zadnjega dana rujna održana je posebna radionica za učenike drugoga i trećega razreda pod nazivom „Kad narastem bit ću novinar? Tisak vs. Televizija i radio“, a nakon toga predavanje za roditelje na temu „Djeca, roditelji i nasilje u medijima“. Zanimljivo događanje održano je u sklopu projekta „Medijski izazov za mlade Novljane 2“, koji u suradnji s Katoličkom osnovnom školom u Novskoj i Gradom Novska provodi Udruga mladih Novska na čelu s njezinom predsjednicom Mateom Šimičić. Zanimljivi predavači bili su su komunikolog dr. sc. Zdravko Kedžo, profesor na Sveučilištu u Dubrovniku te na Veleučilištu VERN u Zagrebu i Dunja Lakuš, fonetičarka na RTL Televiziji. U radionici s djecom, predavači su upoznali učenike s vrstama medija te su skrenuli pozornost na njihovu pravilnu upotrebu a govorili su i o tome kako prepoznati lažne, a kako istinite vijesti u medijima. Na početku predavanja za roditelje, ravnatelj Krunoslav Juraković pozdravio je sve nazočne, a potom je roditeljima predstavio Projekt s naglaskom da se na taj način zajednički, i Škola i roditelji, žele baviti važnim temama koje uključuju s jedne strane zdrav stil života djece, a s druge odgovorno roditeljstvo prema djeci. Predavačica Lakuš u svom se obraćanju osvrnula na radionicu koja je održana s djecom prisutnih roditelja govoreći da je ugodno iznenađena iskrenošću učenika koji su joj posvjedočili da im upotreba raznih medija nije strana stvar. Profesor Kedžo govorio je o „zabranjenim“ sadržajima u medijima i kako se oni određuju. Kazao im je da se u današnjem životu svakodnevno može susresti određeni oblik nasilja u medijima te je naglasio načine kako zaštiti djecu od takvog nasilja, napose u pojedinim filmskim žanrovima i crtanim filmovima. Potom je istaknuo problematiku „reality showa“ u koje se uključuje djecu. Naposljetku je govorio i o činjenicama kako mediji utječu na djecu te na koje sve načine manipuliraju društvom vješto pritom iskorištavajući djecu radi postizanja što bolje praćenosti.
Na kraju predavanja, ravnatelj je zahvalio svima na sudjelovanju te ih potaknuo na daljnju suradnju u započetom Projektu. Projekt „Medijski izazov za mlade Novljane 2“ sufinanciran je od strane Agencije za elektroničke medije, a odvijat će se u prostorima Katoličke osnovne škole u Novskoj tijekom cijele školske godine u obliku raznih radionica i predavanja.

— uredništvo MAK-a