KARLOVAC
“Ulovljeni” od Boga

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/12/karlovac_web.jpgKARLOVAC<br>“Ulovljeni” od Boga

Susret ministranata Karlovačkog dekanata i hodočašće lovaca Karlovačke županije sv. Josipu održani 3. studenog 2018. godine događaji su koji su obilježili još jednu hodočasničku subotu u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa.
Pastoralni centar Svetišta od ranih poslijepodnevnih sati bio je ispunjen ministrantima iz cijelog grada Karlovca koji su došli kako bi se bolje upoznali i nešto poučno čuli od preč. Matije Pavlakovića, rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu te člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije. Susret je započeo pjesmom i igrama upoznavanja koje su pripremili animatori “NaSveJak” za svoje mlađe sugrađane. Radeći u manjim grupama, svatko je imao priliku reći nešto o sebi te komunicirati s ministrantima iz drugih župa. Uslijedila je kateheza u kojoj je rektor Pavlaković, na djeci pristupačan način, ukazao na važnost duhovnih zvanja. Pripovijedao im je o vlastitom iskustvu, kako je on odlučio postati svećenikom te zašto nikada nije zbog toga požalio. Istaknuo je i važnost službe ministranata koji su desna ruka svojim župnicima. Oni moraju biti “na razini zadatka” koji im je povjeren.
Na kraju kateheze, svatko je dobio radni list sa slikama hrvatskih blaženika i svetaca kako bi ih bolje upoznali. Vjerojatno najbučniji dio cijelog susreta bio je ministrantski kviz gdje su mogli pokazati svoje zavidno znanje iz vjeronauka i praktičnog vjerskog života. Nagrada za točan odgovor bila je vrlo poticajna stoga su i iskusni animatori priskočili u pomoć. Po završetku kviza uslijedio je još jedan krug grupnih igara s animatorima. Izmoreni od bogatog sadržaja kojem su prisustvovali, slijedila je okrjepa tijela, a nedugo zatim i okrjepa duha u klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom.
Kruna dana bilo je zajedništvo ministranata i lovaca na euharistijskom slavlju koje je predvodio preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta, vlč. Antunom Kolićem i dekanom Karlovačkog dekanata vlč. Draženom Karačićem.

U prigodnoj homiliji o spomendanu sv. Huberta, zaštitnika lovaca, preč. Matija Pavlaković zapitao je sebe i sve prisutne zašto su lovci izabrali baš svetog Huberta kao svoga zaštitnika. Lovci imaju važnu ulogu u očuvanju prirode – čuvaju i pomažu prirodnu selekciju životinja, time pokušavaju održati ravnotežu unutar ekosustava. Paze na životinje tako što ih prehranjuju tijekom zime, štite ih od krivolovstva. Uz tjelesno dobro koje lov čini, prisutno je i ono duhovno dobro, iako vjerojatno nikad nisu o tome razmišljali, istaknuo je preč. Pavlaković. I sveti Hubert uočavao je poveznicu između Boga i prirode u kojoj je nalazio utjehu u teškim životnim trenucima: “Tako i Vi imate šansu, poput svoga zaštitnika, susresti Boga – da nebo uđe u vaša srca i da liječi vas i vaše obitelji.” Na samom kraju obratio se lovcima, ali i ministrantima, da dopuste biti ulovljeni od Boga, baš kao što je dopustio sveti Hubert. Osim čuvanja prirode i životinja, moraju biti čuvari svojih obitelji, to je ono najdragocjenije jer: “što vam vrijedi sve što postignete ako svoje najdraže izgubite.”
Misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je župni zbor mladih “Agape”. Prije završnog misnog blagoslova rektor Svetišta, mons. Antun Sente ml., zahvalio se preč. Matiji Pavlakoviću na prigodnoj homiliji. (Lorena Kasunić)