HKM MITTELBADEN
Radostan izlet ministranata

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/10/Mainz_web.jpgHKM MITTELBADEN<br>Radostan izlet ministranata

U subotu 6. listopada 2018. ministranti Hrvatske katoličke misije (HKM) Mittelbaden bili su na izletu u Mainzu, poznatom gradu Njemačke, udaljenom od Karlsruhea oko 120 km. Skupilo se sedamdeset i dvoje ministranata iz Karlsruhea, Bruchsala, Eppingena, Kirrlacha, Pforzheima, Gaggenaua i Rastata, te se na taj put uputili s većim i udobnijim autobusom. Ministrante su vodili Sanja Gluhak, vjeroučiteljica i pastoralna suradnica iz Karlsruhea te don Vjekoslav Kanić, svećenik, salezijanac iz istoga grada. S ministrantima su putovale i dvije mame kao njihove suputnice i pratiteljice.
U gradu Mainzu na jednoj gradskoj autobusnoj postaji dočekao nas je gosp. Stjepan, član pastoralnog vijeća HKM, Mainz, koji nas je upoznao s znamenitostima samoga grada, a posebice s muzejom i Gutenbergovom izumljenom tiskarom. Ministranti su pozorno razgledavali pojedine tiskarske strojeve, predmete i pisma, a bio je prikazan i film o Johannesu Gutenbergu. J. Gutenberg je rođen u Mainzu 1400. god. On je bio njemački tiskar i prvi izumitelj tipografije u Europi. 1455. god. dovršio je svoj prvi tipografski rad, latinsku Bibliju. Ta Biblija je bila tisak prvog prijevoda na latinski jezik tzv. Vulgatu. Ukupni broj primjeraka Biblije je tada bio 180 komada.
U HKM u Mainzu lijepo nas je primio o. Ante Bilić, franjevac, časteći nas s vrućim, kuhanim kobasicama i različitim sokovima. Djeca su bila sa svime veoma sretna i zadovoljna. Svemu tomu pridonijelo je i lijepo vrijeme pa je raspoloženje bilo tim ljepše, ugodnije i vrjednije za pamćenje. Slobodnog vremena bilo je također za razgledavanje mjesne katedrale, šetnje ulicama i odlaska na rijeku Rajnu. Tu su se mogli vidjeti i teretni brodovi koji su se mimoilazili s lijeve i desne strane rijeke kao i mnoštvo ljudi koji su ih promatrali s obalne strane.
S puno lijepih dojmova u kasnijim popodnevnim satima ministranti su se uputili svojim kućama gdje su ih u pojedinim mjestima radosno dočekivali njihovi roditelji. Ministranti su bili toliko oduševljeni s ovim izletom, da su “pljuštala” pitanja o ponovnom takvom putovanju i susretu. Bila je to ujedno nagrada za njihovo nesebično služenje u crkvi i u pojedinim njihovim zajednicama.
V. Kanić