FERDINANDOVAC
Ljetno taborovanje – s Bogom!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/08/05ferdinandovac.jpgFERDINANDOVAC<br>Ljetno taborovanje – s Bogom!

Početkom mjeseca srpnja (od 5. do 8.) održano je šesto po redu taborovanje katoličke djece Varaždinske biskupije, koje je okončano zajedničkim misnim slavljem koje je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Pod geslom: „Josipe, ne boj se…“ (Mt 1, 20) četverodnevno taborovanje osnovnoškolske i srednjoškolske djece organizirali su Župa svetog Ferdinanda kralja iz Ferdinandovca, na čelu sa župnikom Daroslavom Benjakom, i Bratovština sv. Ferdinanda, na čelu s vjeroučiteljem Robertom Ščukom.
U nedjelju 8. srpnja u jutarnjim satima mladima se pridružio i varaždinski biskup Josip Mrzljak te u župnoj crkvi sv. Ferdinanda Kralja predvodio svetu misu. U homiliji, ponajprije mladima, biskup je spomenuo kako odlomci Svetoga pisma nisu samo dio povijesti, odnosno nešto što se jednom dogodilo, već nešto što se događa i dan danas. Zato te riječi traže našu vjeru, kazao je biskup te nastavio: „Ponekad pomislimo kako je bilo lako vjerovati u Isusovo vrijeme, kada su ljudi sve to svojim očima vidjeli. No upravo odlomak današnjeg evanđelja govori nam suprotno, kao da im je bilo teže povjerovati nego nama danas. Znamo kako je bilo teško vjerovati Mariji kada ju je pohodio anđeo Gabrijel. No, kada je bila svjesna da je to od Boga, pristala je. Ili pak Josip, koji je imao mnoge sumnje, ali bio je također svjestan da je to od Boga i prihvatio je takav život na koji je bio pozvan“. Mi danas, kako je biskup zaključio, želimo učvrstiti svoju vjeru na temelju vjere onih koji su ju prihvatili i povjerovali. Vjeru treba neprestano graditi, utvrđivati i biti zajedno kao što smo mi zajedno nedjeljom. Na poseban način u zajedništvu smo na susretima kakvo je i taborovanje u Ferdinandovcu.
Na kraju svete mise domaći župnik Dragoslav Benjak zahvalio je najprije dragome Bogu na prekrasna tri dana taborovanja, biskupu Mrzljaku što je predvodio misno slavlje, ali i animatorima, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli da se taborovanje održi. Veliku zahvalu na kraju je uputio vjeroučitelju Robertu Ščuki koji je organizacijski i logistički podnio najveći teret taborovanja, a varaždinski biskup za uspomenu je dobio majicu s temom taborovanja.
U lijepoj prirodi Podravine, u Đurđevačkom dekanatu, na samom istoku Varaždinske biskupije, kroz kateheze i misu, pjesmu i igru te boravak i suživot s prirodom, a pod budnim okom vjeroučitelja i duhovnika, djeca su imala prilike upoznati Boga, ali i jedni druge. Po broju prijavljene djece, ovo je bilo najveće taborovanje u Ferdinandovcu do sada. Okupilo se, naime, više od 100 mladih iz svih krajeva Varaždinske biskupije, a bilo je i učenika iz Bečke nadbiskupije(!), Porečke i Pulske biskupije, Požeške biskupije te Bjelovarsko-križevačke biskupije.