DOMALJEVAC
Dvadeset godina Frame

http://test.glas-koncila.hr/mak/wp-content/uploads/2017/08/domaljevac_web.jpgDOMALJEVAC<BR>Dvadeset godina Frame

Župa sv. Ane u Domaljevcu u Bosanskoj Posavini proslavila je u subotu, 22. srpnja dvadesetu obljetnicu djelovanja Frame. Mnoštvo okupljenih vjernika pred župnom crkvom kroz dva je sata doista uživalo u programu, koji su im za taj jubilej priredili njihovi framaši predvođenih svojim duhovnim asistentom fra Bonom Kovačevićem, župnim vikarom, a vodila ga je framašica Antonia Josić. Framaškom himnom „U bolji svijet sa svetim Franjom“ u taj povijesni događaj, koji će u toj napaćenoj župi zasigurno biti ispisan zlatnim slovima, uveli su članovi benda „VIS Fenix“ Frame Domaljevac. Kao kruna dvadesetgodišnjeg djelovanja framaša, kojih trenutno ima 16 članova, sedam obećanika, devet primljenika i dva simpatizera, slijedilo je potom predstavljanje njihove monografije naslovljene „U bolji svijet sa svetim Franjom!“ O knjizi je govorila s. Ana Oršolić dok su odabrane tekstove čitale framašice Anabela Franjić, Ružica Matić i Ana Rukavina. To je i prva monogorafija jednog mjesnog bratstva u provinciji Bosni Srebrenoj. Njezine stranice svjedoče o zahvalnosti Bogu, susretima, zajedništvu, bratskoj ljubavi, solidarnosti… Posebna je pozornost posvećena razdoblju od 2013. do 2016. godina te su kronološkim slijedom prikazane sve organizirane aktivnosti, ne da bi se netko njima hvalio, nego prvenstveno da se prikaže angažiranost mladih te župe usprkos brojnim nedaćama koje su proživljavali, od stradanja u zadnjem ratu do nedavnih katastrofalnih poplava te iseljavanja stanovništva. Već i njezin sam naslov dovoljno govori o mladima koji se doista trude nasljedovati svetoga Franju, kako svojim angažmanom u župnoj zajednici tako i u svom svakodnevnom životu. Na dvjestotinjak stranica obogaćenih prigodnim fotografijama dragocjenost monografije su zapisi koje su framaši vodili, od čega ih je najviše iz perioda zadnjih pet godina kada su zapisivali sva važnija događanja, koja su našla mjesta na portalima i stranicama raznih tjednika i glasnika.
„Monografija nije tek obična knjiga nego je spomenica memorija, svojevrstan fotoalbum, a donosi najljepše razdoblje framaškog života, njihova životna iskustva nadahnuta evanđeoskim idealima“, istaknula je na predstavljanju s. Ana. Na početku monografije je kratki povijesni prikaz djelovanja Frame u Domaljevcu od 1997. za vrijeme tadašnjih župnika fra Pere Oršolića i župnog vikara fra Ante Pušeljića. S mladima je prije toga radila s. Estera Marijić koja je okupljala djecu i mlade, ali nisu službeno bilo nazvani Frama. Mladi su se već sljedeće godine pridružili prvom nacionalnom susretu Frame u Tolisi, sudjelovali potom na festivalima duhovne glazbe Framafest, a tijekom dvadeset godina u raznim projektima u kojima su osvježavali svoj duh, hranili vjeru, produbljivali prijateljstva, stjecali dragocjena iskustva i nosili Mir i dobro svima koje su susretali.
Da su mladi doista kreativni i da mogu biti poput pravih profesionalaca pokazali su te večeri glumeći u igrokazu „Gospodin i gospođa Pilat“, framaši Marijan Mikolić i Ivana Perišić. Pozdravnu riječ uime Frame Domaljevac uputila je njezina predsjednica Ana Marija Ćošković, dok je voditeljica duhovne formacije Frame Ana Rukavina govorila o duhovnom životu framaša u Domaljevcu. Framašica Marica Josić na kraju je pročitala i nekoliko čestitki upućenih mladima i njihovom duhovnom asistentu. U svom pozdravnom govoru o. Kovačević je istaknuo kako je taj povijesni događaj isključivo priča framaša. Zahvalio im je na njihovom trudu, zauzetosti, ljubavi, što su sebe i svoje vrijeme utkali u Crkvu te tako davali sebe za jedan bolji svijet. Zahvalio je i svima koji su pomogli da je svjetlo dana ugledala ta doista vrijedna i lijepa knjiga. Program proslave tog značajnog jubileja upotpunila je svojim izložbom fotografija framašica Ljubica Koturić, a pjesmom uveličali članovi župnog zbora i bend „VIS Fenix“. Ugodno druženje nastavili su uz domjenak u crkvenom dvorištu. Svi koji su prošli Framu u Domaljevcu dobili su monogorafiju na dar, a prodajom ostalih knjiga pomoći će mladima da hodočaste u Asiz.
Brankica Lukačević