BLATO NA KORČULI
Hodočašće u Korčulu

BLATO NA KORČULI<br>Hodočašće u Korčulu

Što rade Blaćani svakog 9. u mjesecu? Utječu se u zagovor svoje Blaženice. Upravo zato su 9. veljače 2019. djeca iz dječjeg župnog zbora “Stope”, dječje radionice “Biseri Očeva milosrđa” i ministranti odlučili hodočastiti u Korčulu, jer u novosagrađenoj crkvi sv. Antuna se nalazi vitraj bl. Marije Propetog Isusa Petković, kao i sv. Ivana Pavla II., koji ju je proglasio 2003. godine blaženom.
Nova crkva je izazvala divljenje djece i tamo je slavljeno euharistijsko slavlje, koje je predvodio župnik don Željko Kovačević, a asistirao je đakon don Tonći Ante Prizmić. Slavlje su djeca uzveličala svojom pjesmom i molitvom te na kraju mise odali počast relikvijama Blaženice, koje su donijeli iz Blata. Pozdravio nas je korčulanski župnik don Frano Kuraja, poželio dobrodošlicu i rekao da smo prva grupa koja je došla hodočastiti u novu crkvu sv. Antuna. Objasnio nam je vitraje hrvatskih svetaca i blaženika koje se nalaze u crkvi te tko je bio sv. Antun.


Nakon toga su djeca pošla posjetiti korčulansku katedralu sv. Marka i opatsku riznicu, gdje su izložene slike, skulpture i mnogo toga vrijednoga. Sve nam je to tumačio i objasnio korčulanski župnik i odgovarao na postavljena pitanja djece. Nakon kratkog obilaska grada, uputila su se djeca u samostan sv. Anđela čuvara gdje su ih čekale časne sestre dominikanke s ručkom, koji je bio pravo iznenađenje! Okrijepljeni su se zabavili raznim zabavnim igrama u dvorištu, oprostili se od časnih sestara i pošli natrag u svoje mjesto.
Pjesmom, smijehom i velikom zahvalnošću Bogu, Blaženici i svim dobrim ljudima u poslijepodnevnim satima svi su stigli sretno u svoje domove. (s. M. Juliana Beretić)