BLATO NA KORČULI
Blažena Marija Petković među zborovima

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/08/04zahval_dubro.jpgBLATO NA KORČULI<BR>Blažena Marija Petković među zborovima

U subotu, 9. lipnja u samostanu Sestara Kćeri Milosrđa Trećeg reda sv. Franje u župi Blato okupili su se dječji zborovi iz cijele Dubrovačke biskupije, na zahvalno hodočašće u povodu 15. godišnjice proglašenja blaženom Marije Petković. Kako se svakog devetog u mjesecu posebno moli blatskoj blaženici tako je ova lipanjska pobožnost bila obogaćena i hodočašćem dječjih zborova u njezino svetište.
Susret je započeo u samostanskoj dvorani gdje su svim gostima djeca iz dječjeg vrtića bl. Marije Petković u Blatu otplesala tradicionalni ples „od boja“ i tako im poželjela dobrodošlicu.
Misno slavlje u župnoj crkvi Svih svetih predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji sa župnikom Blata i dekanom Korčulanskog dekanata don Željkom Kovačevićem i župnikom župe sv. Križa iz Gruža u Dubrovniku fr. Mihaelom Marijom Toljem. Župnik Kovačević pozdravio je sve sudionike koji su došli iz raznih krajeva biskupije kako bi proslavili ovdje zajedno 15. godišnjicu proglašenja blaženom Marije Propetog Petković.

Obraćajući se djeci u propovijedi biskup Uzinić je kazao kako se može reći kako su oni koji dolaze Isusu odabrani poput mladića iz pročitanog evanđelja koji je došao Isusu i kojeg je Isus zavolio. Skrenuo je pozornost na problem mladića iz evanđelja koji je dobar ali nije spreman sve ostaviti i krenuti za Isusom. Ima svoje planove i želje, ima nešto što ga privlači više od onoga što Isus želi s njime. Pa nije pošao za njim nego je otišao žalostan. „Ja ne bih volio da vi s ovog susreta odete žalosni“, kazao je biskup Uzinić, “a u tome nam može pomoći bl. Marija Petković koja je bila dobra djevojka, poslušna, koja je imala samilosti i ljubavi prema bližnjima. I ona je došla k Isusu i pitala ga što joj je činiti. I nju je Isus zavolio i rekao joj je isto što i ovom mladiću iz evanđelja. Bila je bogata, a problem je bio i što su njezini roditelji imali neke svoje planove. No, Isus joj je rekao da sve ostavi i pođe za njim. Za razliku od mladića ona je sve ostavila i pošla za Isusom. Dakle, moguće je i drukčije odgovoriti. Moguće je i biti bogat na način ovozemaljske stvarnosti i biti siromah u duhu, te sposoban sve ostaviti i krenuti za Isusom onamo gdje on šalje. Ja bih želio da i vi danas odete s ovoga susreta radosni a to znači da ostavite sve što vas udaljava od Isusa i krenete za Isusom u onom smjeru kako to on od vas traži“, poručio je biskup sudionicima susreta dječjih zborova, te im ispričao kakav je sve bio put bl. Marije Petković ali i Marije, majke Isusove, jer se slavio blagdan Srca Marijina. Misu je animirao zbor „Male Stope“ iz Blata pod vodstvom s. Juliane Beretić, a pridružili su im se i svi ostali zborovi.
Nakon mise svi sudionici su se vratili u samostan gdje je svaki zbor nastupio s jednom pjesmom posvećenoj bl. Mariji Petković. Nastupili su zborovi iz Janjine, Dubrovnika (Boninovo, Lapad, Gruž), Žrnova i Blata te klapa osnovnoškolki iz Blata nakon čega je svima provincijalna predstojnica s. Emila Barbarić udijelila prigodne darove. Uslijedio je zajednički ručak te obilazak Blata nakon čega su se zborovi sa svojim voditeljima uputili doma. (MG župe Blato/A.T.)