BISKUPIJSKA NATJECANJA VJERONAUČNE OLIMPIJADE
Splitsko – makarska nadbiskupija

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/03/46496-1.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/03/46496-1.jpgBISKUPIJSKA NATJECANJA VJERONAUČNE OLIMPIJADE<br>Splitsko – makarska nadbiskupija

Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka srednjih škola za Splitsko-makarsku nadbiskupiju na temu „Kršćani na putu dijaloga“ održani su 9. ožujka u Osnovnoj školi „Josip Pupačić“ u Omišu.
Nakon prethodne dvije razine, školskog i međuškolskog natjecanja, na nadbiskupijskoj razini sudjelovalo je 20 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih ekipa. K tome, na natjecanju su sudjelovale i četiri ekipe iz Hvarske biskupije, budući da Hvarska biskupija pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Natjecanje se odvijalo u tri kruga: pisani test, tombola i Isusov mili-junak.
Prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole ”Zmijavci” iz Zmijavaca s 93,00 boda pod vodstvom vjeroučiteljice Andrijane Bagarić. Drugo mjesto osvojila je OŠ ”1. listopada 1942.” iz Čišle (92,25 bodova) pod vodstvom vjeroučiteljice Ljubice Tabak i treće mjesto OŠ ”Ivana Mažuranića” iz Hana (92 boda) pod vodstvom vjeroučiteljice s. Vjere Gulić.
Na srednjoškolskom natjecanju prvo mjesto osvojila je ekipa III. gimnazije iz Splita (96,75 bodova) pod vodstvom vjeroučiteljice Ane Gelo, prošlogodišnji državni prvaci, a treći put za redom nadbiskupijski prvaci. Drugo mjesto osvojila je V. gimnazija ”Vladimir Nazor” iz Splita (95,00 bodova) pod vodstvom vjeroučitelja Maria Milovca i treće mjesto Nadbiskupijska klasična gimnazija ”Don Frane Bulić” iz Splita (92,50 bodova) pod vodstvom vjeroučitelja don Mate Brečića.
Natjecanju je prethodio prigodan program u organizaciji domaćina. Prvi dio upriličen je u Hotelu ”Plaža” u Omišu gdje je sve nazočne goste pozdravila ravnateljica Škole Davorka Deur. Izrazila je zadovoljstvo što je njezina škola imala čast organizirati natjecanje iz vjeronauka poželjevši da ova olimpijada koja je ugostila oko 160 izvrsnih učenika bude ‘svečanost znanja i poznavanja vjeronauka i kršćanskog nesebičnog duha’.


Prigodnim riječima pozdrava učenicima su se još obratili župnik don Mate Čulić, omiški gradonačelnik Ivo Tomasović, predstojnik Agencije za odgoj i obrazovanje Vlade Matas i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Ante Radovčić. Svi su uputili lijepe riječi o mladeži koja se natječe i o vjeronaučnom natjecanju koje se u okviru školskog natjecanja održava od 1997. godine poručivši im da budu ljudi dijaloga te da kroz dijalog budu još bolji i uspješniji mladi ljudi.
Na kraju se nazočnima obratio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić izrazivši ponos i radost zbog potencijala znanja i mladosti koje ima u svojoj nadbiskupiji. Osvrnuvši se na temu natjecanja u vjeronauku istaknuo je da dijalog ima dvije važne dimenzije: istinu i ljubav. ‘Dijalog u istini ali bez ljubavi je opasan, a dijalog u ljubavi bez istine je slijep. Samo dijalog u istini i ljubavi daje vidljive dobre plodove i oživljava sugovornika, a ne ga ponižava’, kazao je nadbiskup. Dodao je i da je važna sastavnica dijaloga slušanje.
Svim sudionicima natjecanja, a na poseban način domaćinima riječi zahvale a pobjednicima čestitke uputio je mr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je po prvih pet ekipa nagradio vrijednim knjigama. Sve su ekipe dobile priznanja o sudjelovanju na natjecanju. (Silvana Burilović)