BISKUPIJSKA NATJECANJA VJERONAUČNE OLIMPIJADE
Sisačka biskupija

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/03/MG_7071.jpgBISKUPIJSKA NATJECANJA VJERONAUČNE OLIMPIJADE<br>Sisačka biskupija

Biskupijsko natjecanje iz vjeronauka za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola „Vjeronaučna olimpijada“ održano je u petak 9. ožujka u Biskupijskom ordinarijatu i Osnovnoj školi 22. lipnja u Sisku. Otvorenju natjecanja nazočili su sisački biskup Vlado Košić, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar preč. Janko Lulić, predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko, te ravnatelji škola koje sudjeluju na olimpijadi.
Na početku okupljenima obratio se biskup Vlado Košić posebno uputivši riječi ohrabrenja natjecateljima. Govoreći o ovogodišnjoj temi „Kršćani na putu dijaloga“ biskup je poručio kako biti katolik i vjernik znači i aktivno sudjelovati u ekumenizmu. „Crkva se od davnina molila za jedinstvo, a taj imperativ usvojen je na Drugom vatikanskom saboru koji je još više otvorio vrata dijaloga i na neki način zapovijedio svim katolicima da se uključe u ekumenski pokret. Vaša je dužnost da budete dobri kršćani, a to znači naučite ono što nas sve uči Gospodin Isus, kao i sadržaj vjeronauka i nauka Crkve, a sve to kako biste bili dobri pronositelji susreta i dijaloga. Mi nećemo ništa izgubiti ako pružimo ruku našoj kršćanskoj braći i sestrama. Nećemo prestati biti ono što jesmo, već u tom dijalogu s onima koji drukčije shvaćaju Krista, mi ćemo još više utvrditi svoj identitet“, istaknuo je biskup nakon čega je okupljene natjecatelje ohrabrio i povjerenik za ekumenizam i dijalog Sisačke biskupije vlč. Branimir Motočić.

U natjecanju je sudjelovalo sedam ekipa osnovnih škola i šest ekipa srednjih škola. Prvo mjesto među osnovnim školama osvojila je ekipa OŠ Braća Ribar iz Siska, drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Antun Klasinc“ iz Lasinje, a treće OŠ Ivo Kozarčanin iz Hrvatske Dubice. Među srednjim školama prvo mjesto osvojila je ekipa SŠ Tina Ujevića iz Kutine, drugo mjesto osvojila je SŠ Glina, a treće SŠ Ivana Trnskog iz Hrvatske Kostajnice.
Na kraju natjecanja prigodne zahvalnice i poklone svim sudionicima uručio je biskup Košić, a svoju čestitku i zahvalu za sudjelovanje na natjecanju izrekla je predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko.
(SV)