BISKUPIJSKA NATJECANJA VJERONAUČNE OLIMPIJADE
Dubrovačka biskupija

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/03/d0fa607db380896126161092024a2860_XL.jpgBISKUPIJSKA NATJECANJA VJERONAUČNE OLIMPIJADE<br>Dubrovačka biskupija

Ekipe Osnovne škola Petra Kanavelića iz Korčule i Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića iz Dubrovnika pobjednice su biskupijskog/županijskog natjecanja iz Vjeronauka u Dubrovniku i predstavljat će Dubrovačku biskupiju na državnom natjecanju.
Vjeronaučna olimpijada, nakon odgađanja na razini Hrvatske zbog nevremena, održana je u petak, 9. ožujka u Sjemeništu u Dubrovniku. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Kršćani na putu dijaloga”. Sudjelovala je ukupno 21 škola: 13 osnovnih škola i 8 srednjih škola s područja Dubrovačke biskupije.
Osnovnu školu Petra Kanavelića Korčula predstavljali su Matej Bokšić, Zvonimir Skorin, Vjekoslav Fabris i Dinko Fabris, a mentorica je bila s. Anita Sušić. Drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ Vela Luka (mentor Ante Novaković), treće OŠ Lapad (mentorica s. Katarina Mihić). Sudjelovale su i: OŠ Antuna Masle – Orašac (Gloria Đipanović), OŠ Cavtat (Ivana Bešker), OŠ Ivana Gundulića – Gruž (Kristina Tomić), OŠ Marina Getaldića (Ivo Kralj), OŠ Mokošica (Kristina Ćibarić), OŠ Orebić (Anita Vidović Vranješ), OŠ Slano (Josip Kačunić), OŠ Župa dubrovačka (Andrija Arežina), Oš Janjina (Ljudevit Cikojević) i OŠ Blato (s. Juliana Beretić).
Natjecateljsku ekipu Biskupijske klasične gimnazije činili su Ana Ljubičić, Ivana Čokljat,Matija Lučić i Lucijana Lonac, a mentor je bio don Marin Lučić. Drugo mjesto osvojila je Gimnazija Dubrovnik (mentorica Romana Đuka Alemani), a treći su bili natjecatelji iz Srednje škole Vela Luka (mentor Danijel Holeš). Na biskupijskoj razini srednjoškolske Vjeronaučne olimpijade sudjelovale su i škole: Ekonomska i trgovačka škola (Željana Lučić), Dubrovačka privatna gimnazija (Ana Marčinko), Medicinska škola (Ana Matić), Obrtnička i tehnička škola (Krešimir Marković) i Pomorska škola (Marina Serdarević).

Prije početka natjecanja učenici i njihovi mentori okupili su se na molitvi u kapelici Sjemeništa koju je predvodio predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. Zahvalivši sudionicima, organizatorima i domaćinima kazao je, uz ostalo, kako je tema o kojoj su učenici učili iznimno važna te izrazio želju da im ovo natjecanje osim pokazivanja sposobnosti i učenja bude zbilja životno korisno. „Ovo što ste imali priliku uz pomoć skripti naučiti jest da je taj odnos prema drugome, ta ekumenska želja zajedništva među kršćanima, zbilja ono što je Krist sam želio, ono što se nalazi u srcu Crkve, nešto što je za Crkvu iznimno važno. Ne možemo gledati druge kao nebitne zato što su drugačiji nego moramo stalno tražiti jedan zajednički put“, kazao je djeci i mladima predstojnik Katehetskog ureda. Tajnik Ureda Šime Zupčić dao je osnovne upute natjecateljima i mentorima.
Natjecanje iz Vjeronauka odvijalo se u tri kruga, a povjerenstva za osnovne odnosno srednje škole provela su natjecanja pazeći kako bi sve bilo u skladu s pravilima natjecanja. U pauzama natjecanja mlade su animirali mladi animatori Dubrovačke biskupije raznim zabavnim društvenim igrama. A.T. (Foto: Ljudevit Cikojević)