BISKUPIJSKA NATJECANJA VJERONAUČNE OLIMPIJADE
Đakovačko – osječka nadbiskupija

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/03/12-03_olimpijada_2-300x169.jpgBISKUPIJSKA NATJECANJA VJERONAUČNE OLIMPIJADE<br>Đakovačko – osječka nadbiskupija

U Đakovu je u petak 9. ožujka održana Vjeronaučna olimpijada – Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka, ove godine pod nazivom “Kršćani na putu dijaloga”, u povodu 500. obljetnice Reformacije. Pobjednici su ekipa osnovne škole „Antun Mihanović“ iz Slavonskog Broda, pod vodstvom vjeroučiteljice Nade Galić te ekipa Gimnazije „M. A. Reljković“ iz Vinkovaca, pod vodstvom vjeroučitelja Dominika Kalajdžića.
Deset osnovnoškolskih ekipa natjecalo se Osnovnoj školi I. G. Kovačića, gdje je natjecanje vodila državna povjerenica za vjeronaučnu olimpijadu Đakovačko-osječke nadbiskupije, vjeroučiteljica Emilija Dodig, uz nazočnost Ankice Mlinarić, više savjetnice za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, koja je ujedno i uputila pozdravnu riječ okupljenim natjecateljima i njihovim mentorima. Pozdrav i dobrodošlicu uputio je i ravnatelj škole Tihomir Benke.
Gimnazija A. G. Matoša u Đakovu bila je domaćin natjecanja za deset ekipa srednjoškolaca, gdje je natjecanje vodio vjeroučitelj Dario Kustura. Okupljene je pozdravila predstojnica Nadbiskupijskog katehetskog ureda dr. sc. Teuta Rezo te ravnatelj Škole Zlatko Mrkić. U obje škole vjeroučenici su prvo rješavali pismeni dio ispita. Potom je slijedio drugi dio, pod nazivom “Tombola” te treći dio – “Milijunak”.
Svečanost proglašenja pobjednika održana je u Dvorani Antuna Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu, gdje je predstojnica Katehetskog ureda Teuta Rezo uputila zahvalu svim vjeroučiteljima koji su sudjelovali u povjerenstvima i onima koji su potaknuli i pripremali vjeroučenike za natjecanje, kao i ravnateljima škola u kojima se natjecanje održalo.

Prigodnu riječ natjecateljima uputio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, istaknuvši kako su krenuli od temelja, „da svi budu jedno“… „Pitamo se koliko smo ostvarili to da svi budemo jedno… Imamo niz zajednica koje se diče Kristovim i kršćanskim imenom, a ne osjećaju se braćom i sestrama. Što učiniti? Između ostaloga, i ovo što ste vi učinili, sav trud koji ste uložili studirajući ta pitanja jedan je pomak, zrnce na putu dijaloga. Jer, najgore je kad se ne poznajemo, kada imamo svoja mišljenja i zauzmemo svoje stavove koji nemaju puno veze sa stvarnošću“, rekao je nadbiskup u miru te zaključio: „Može čovjek o nečemu znati i može više znati. Vi ste ‘zasukali rukave’ jer želite više znati. Ova tema vrlo je aktualna, privlačna, komplicirana, zahtjevna za proučavanje. Učili ste da je jedan od pionira toga puta bio i naš biskup Strossmayer, koji je zbog toga nailazio na brojne neprilike. Unatoč tome nije odustajao na putu prema jedinstvu. I vi nastavite dalje svoj rad na ekumenizmu.“
Svim natjecateljima potom su uručena priznanja za sudjelovanje te prigodni pokloni. (Anica Banović)