BANJA LUKA
Radost ministranata cijele biskupije

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2017/08/banjaluka.jpgBANJA LUKA<br>Radost ministranata cijele biskupije

U subotu, 10. lipnja u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure, održan je tradicionalni susret ministranata Banjolučke biskupije na kojem se okupilo oko 250 ministranata iz 16 župa: Bosanska Dubica, Budžak, Glamoč, Jajce, Lištani, Livno, Ljubija, Ljubunčić, Mrkonjić Grad, Odžak-Ćaić, Presnače, Prijedor, Prnjavor, Sanski Most, Sasina i Vidoši.
Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem, nakon kojeg su ministranti pristupili ispovijedi. Na početku mise sve nazočne, ministrante i njihove voditelje, pozdravio je organizator susreta i povjerenik za ministrante Banjolučke biskupije vlč. Predrag Ivandić. Misno slavlje je predslavio kapelan s Petrićevca fra Domagoj Šimić, koji je ujedno i nacionalni duhovni asistent Frame BiH. Fra Domagoj je u svojoj propovijedi potaknuo sve ministrante na marljivo izvršavanje svojih obveza u crkvi, školi, igri te ih pozvao na rast u zajedništvu i ljubavi. Predstavnici ministranata primili su i liturgijske predmete kojima se služe u ministrantskoj službi: Bibliju, vrčiće s vodom i vinom, svijećnjak sa svijećom, kadionicu, lađicu s tamjanom i oltarsko zvonce te su svi zajedno obnovili svoja ministrantska obećanja.
Nakon misnog slavlja uputili su se u Katolički školski centar „Bl. Ivan Merz“ gdje su održana različita natjecanja u znanju, športu i društvenim igrama. Vjeronaučni kviz znanja održan je u dvije skupine. U skupini od prvog do četvrtog razreda prvo mjesto osvojili su ministranti iz župe Presnače (Kristina Pilić, Mihaela Ivaštanin i Andrej Čavrag), a među strijima, od petog do devetog razreda zlatom su se okitili ministranti iz župe Vidoši (Ana Jozić, Petra Krišto i Matea Mišić). U športskom programu pobjedu na malonogometnom turniru za djevojčice odnijela je župa Lištani, dok su kod dječaka najbolji bili oni iz Vidoša. Napeta borba bila je i u stolnom tenisu gdje je prvo mjesto osvojio Mate Ćurak iz župe Odžak-Ćaić, dok je najbolji šahist bio Stipe Gelo iz župe Ljubunčić. U “viteškim” i društvenim igrama pobjede su osvjali ministranti iz Vidoša u potezanju konopca, a iz iste župe bio je i najbrži trkač u vreći Tomislav Krstanović, dok je u igri “Čovječe, ne ljuti se” prvakinja bila Ivana Stahov iz župe Prijedor.
Zborovanje je završeno dodjelom medalja i diploma najuspješnijima kao i priznanja svim sudionicima na ovogodišnjem susretu ministranta. Kao novost ove godine dodijeljen je i pehar najboljoj župi, tj. župi koja je osvojila najviše medalja, a ove godine pehar je zasluženo pripao župi Ljubunčić. Zahvalni Bogu, puni dojmova i radosti ministranti su se, nakon zajedničke zahvalne molitve, uputili nazad u svoje župe, uz obećanje da dolaze i sljedeće godine! (biv)