Za odmor uz Isusa

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2019/06/MakLipanj2019_w.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2019/06/MakLipanj2019_w.jpgZa odmor uz Isusa

I za sam kraj školske i vjeronaučne godine, zamišljen kao pratitelj za nadolazeće dane praznika i odmora, dolazi najnoviji broj dječjega vjerskog mjesečnika Maloga koncila – Maka. U njegovu je središtu srce – i to ponajprije prvopričesničko. »Satkano« od mnoštva malih srdaca, prava je slika makovaca, koji su – čak i u onim mjesecima kad »Mak« ne izlazi – i dalje međusobno srcima povezani! I to baš svi – od čitatelja, urednika i vrijednih odraslih suradnika, također vjernih makovaca! Baš kao što su i hrvatski prvopričesnici iz Frankfurta, čiju smo fotografiju istaknuli – mnoštva malih srdaca koja zajedno čine veliko srce. U njegovu, kao i u Makovu središtu je Isus. On nas sve poziva i okuplja na zajedništvo u euharistiji – pa smo i tijekom praznika pozvani i dobrodošli na nedjeljnu misu i pričest. Da bismo se za takva slavlja što bolje pripremali i radosnije slavili, cijelu je vjeronaučnu godinu »pomagala« rubrika »Nedjelja s Isusom«, a čini to i u ovomu broju. Srce je i najsnažniji simbol koji povezuje pobožnosti kroz ljetne mjesece – lipanj je u Crkvi posvećen Presvetomu Srcu Isusovu, srpanj Predragocjenoj Krvi Kristovoj, a kolovoz Bezgrješnomu Srcu Marijinu. Ta otajstva vjere u rubrici »Mjeseci u molitvi« čitateljima približava Anđelko Katanec. Uz »Radosne prvopričesnike« s apostolima se, snagom Duha Svetoga, kreće u cijeli svijet – širiti Isusovu radosnu vijest. Srčano skakuće vjeverica Vjera sa stranica »MaLIMAka«, dijela časopisa zamišljenog za mlađe osnovce. Ništa manje živahno nije ni u zadatcima koje nudi u »Vjerinu vrtiću«, kao i pozivu na izradu vlastitog labirinta prema jednostavnim uputama.
Makov umetak, koji uz dječje vješte ruke, za čas postaje i igra, upoznaje čitatelje pobliže s apostolima – prvim Isusovim učenicima – pomoću njihovih simbola, »grbova«. Otkriti ljepote domovine također je moguće s lipanjskim Makom i to u »mreži« zagonetaka i osmosmjerki. Spremate li se na put, prije polaska otkrijte koji ste »tip« putnika – planeri, pratitelji, pustolovi ili… – odgovarajući na pitanja iz psihotesta »Ljetni 5P putnici«. Mak također, iz broja u broj, vodi na putovanje s hrvatskim misionarima koji revno iz broja u broj živim prizorima i tekstom približavaju ljepote i izazove iz dalekih zemalja. U lipanjskom broju pod naslovom »Djeca ne bi trebala raditi na poljima, nego na snovima!«, s. Adriana Galić iz Konga piše kako u toj afričkoj zemlji, uz roditelje, na posao idu i djeca. Sestra Celestina Gavrić, koja 34 godine služi u misijama progovara o problemu s Islanda koji nema ni »svojih« svećenika, ni redovnica.

Na stranicama ljetne pouke i razbibrige, najnoviji Mak vinuo se u zrak: proučavajući ptice »izumiteljice«, podsjećajući se prvoga čovjekova slijetanja na Mjesec prije 50 godina… Tu je i priča o psiću koji je tijekom ljetnih praznika ostao sam, novi dramolet o traganju za svetcima među (svima) nama, a veliki labirint spaja biblijske žene novoga zavjeta s njihovim junačkim ljudskim i vjerničkim djelima, iz kojih možemo učiti o Bogu – tko je i kakav je.

Lipanjski Mak s čitateljima će na poseban način povezati i igra na koricama, pod nazivom »Uređujemo Mak«! Osim dobre obiteljske i prijateljske zabave, želja je igre potaknuti sve »makovce« da se i ljeti, tijekom praznika, jave svome Maku – »cvijetu molitve, znanja, igre i prijateljstva«!

Vaši urednici