Vedri susreti kao čvrsti mostovi

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/11/naslovnicaMAK_Studeni_2018.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/11/naslovnicaMAK_Studeni_2018.jpgVedri susreti kao čvrsti mostovi

Iz tiska je izišao novi broj dječjega lista Mali koncil – Mak, za mjesec studeni. Prikazujući na svojoj naslovnici radostan susret pape Franje i jednoga djeteta, novi Mak pronosi poruku o vedrini i radosti ljudskih susreta koji među ljudima postaju najčvršći »mostovi«. Bez obzira na godine, školovanost, jezične i druge razlike, vedrina susreta svladava sve granice. Upravo i novi »Mak« za studeni svojim sadržajem želi biti »most« – od blagdana Svih svetih tj. prvoga dana mjeseca studenog, sve do nedjelje Krista Kralja i početka nove liturgijske godine. Sadržajnim i poticajnim tekstovima i bogatim fotografskim prilozima, male i velike čitatelje poziva se na mnogobrojne vedre susrete: na upoznavanje sa svetcima čije spomendane slavimo; na susret s afričkim dječacima koji znaju i vole Luku Modrića ili s brazilskom dječicom, koja su pronašla jednostavno a učinkovito rješenje za roditeljsku svađu; na »Razgovor ugodni« s mladom spisateljicom i Makovom dugogodišnjom prijateljicom Antonijom Vuletić, čije je odrastanje i dugogodišnje liječenje prolazilo i uz »Mak«, a urodilo vlastitom slikovnicom imena »Mali Mak«.

Među redovitim rubrikama Maka kao što su »Martin dnevnik«, »Iz vjeroučiteljeve bilježnice«, »Proletuše« i »Psihotest« te rubrike »Pišemo, rišemo«, u kojoj se objavljuju dječje literarne i likovne »uspješnice«, pozornost privlači pristigla pošta za Blaža koji pak, odgovarajući na pisma čitatelja i znatiželjnika, otkriva da se razbolio od tzv. »blažitisa«. Pored novih nizova pitalica, šala i zagonetki, premetaljki, testova i glavolomki, u rubrici »Zoomak« predstavljen je »najbolji pjevač na svijetu«, dok je u rubrici »Rastimo u vrlinama« na red došla »Ustrajnost«.

Pored »Vjerinog vrtića«, kojim se nudi bogat sadržaj za vjersku formaciju djece vrtićke dobi, tu je još čitav niz stranica »MAlimaKA«, kao pomoć katehetama i vjeroučenicima u pripravi za sakramente ispovijedi i prve pričesti. Poticaji dolaze u obliku pjesama, bojanki, zadataka, pitalica…

Zajedno sa svim izdvojenim temama Mak poziva svu djecu da se zajedno s vjeroučiteljima i katehetama, s  roditeljima, braćom i sestrama već sad počnu pripravljati za najljepši ovogodišnji susret – s Božićem iz betlehemske štalice. Stoga u ovom broju nudi i sljedeće priloge: igrokaz za svetoga Nikolu, predložak za izradu vlastitog »puta« do jaslica, jedinstveni »adventski planer«… S »Makovim mostovima« božićna radost počinje već u studenom!