Uvijek zajedno s Isusom!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2023/03/Mak_Ozujak2023_naslovnica.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2023/03/Mak_Ozujak2023_naslovnica.jpgUvijek zajedno s Isusom!


Da su u ovogodišnjoj korizmi postali baš svi aktivni na sve strane, baš kao akteri u popularnom Klarinu stripu ožujskoga Maloga koncila – Maka, pokazuju i brojni zanimljivi prilozi novoga broja toga mjesečnika. Ponajprije, Makovi »Vjeroistražitelji«. Među 9 bogato ilustriranih stranica, zadataka koji prate vjeronaučne nastavne teme te originalno osmišljenih digitalnih sadržaja kojima se može pristupiti i mobitelima, ponuđene su »korizmene« teme kao uvod u proslavu najvećega kršćanskog blagdana Uskrsa. Na osobit način izdvaja se igra »Putem Isusova križa« uz koju djeca mogu još ljepše doživjeti postaje Isusova križnoga puta, pobožnosti čiji korijeni potječu još iz života prve Crkve.
Uredništvo Maka sabralo je pitanja čitatelja – iz zagrebačke OŠ Matka Laginje; splitske OŠ Mertojak te prvopričesnika, ministranata i zboraša iz župe bl. Alojzija Stepinca iz Orašja o sakramentu svete ispovijedi, te pozvalo svećenika salezijanca don Mihovila Kurkuta da im odgovori. »Postaju li svećenici u ispovijedi ‘Božje antene’?«; »Što je u ispovijedi najvažnije?«; »Zašto se nakon ispovijedi osjećamo ‘lakše’?« – samo su neka od zanimljivih pitanja, na koja je malim (i većim) čitateljima »Maka« odgovorio don Kurkut.
Korizma je vrijeme koje nas posebno potiče da se dobro »pogledamo« u tomu što bismo trebali popraviti u odnosu prema Bogu, prema drugima i prema sebi. U tomu čitatelje, i redovitim rubrikama, želi potaknuti najnoviji broj Maka: od Jurine korizmene misije u »Ministrantskom kutku«, misijskih stranica na kojima se može pročitati pismo misionarki s. Liberije i s. Ane s dalekoga Haitija; priprema za proslave korizmenih misa uz rubriku »Na nedjeljnu misu«. U tom korizmenom duhu slijedi »Vjerin vrtić« te »Radosni prvopričesnici«. Za stariji osnovnoškolski uzrast čitatelja je i »Dramolet« čija radnja zapletom dočarava što je to zajedničko korizmi i 8. Božjoj zapovijedi. I poticajne misli pape Franje o oprostu lijepo su uklopljene u korizmu, kao i popularni »Psihotest« koji propituje do koje mjere su djeca spremna priznati vlastite propuste. Povodom Dana očeva objavljena je priča »Moj otac, more i ja«, a uz očinstvo vezana je i molitva svetome Josipu, zaštitniku hrvatske domovine, ugrađena u zagonetku. Neizostavan dio vjerskoga mjesečnika je i kreativni »uskrsni« zadatak (umetak), uz koji se boji, reže, lijepi i moli a za taj trud čitatelji mogu osvojiti i prigodne Makove nagrade.

Vaši urednici