U znaku masline i srca

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2019/11/MakStudeni2019_w.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2019/11/MakStudeni2019_w.jpgU znaku masline i srca

Mir masline, dječju radost i miris toploga kruha pronosi te u domove, razrede i crkve donosi najnoviji broj časopisa Maloga koncila – Maka, za mjesec studeni. Novi broj “otvara” prepuna makova pekarnica najsvježijih izvještaja vrijednih “makovaca” i njihovih vjeroučitelja o proslavama Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje iz cijele Hrvatske. Pridružuju se i brojni literarni i likovni dječji radovi objavljeni u rubrici “Pišemo, rišemo”. Uz blagdan Svi Svetih i Dušni dan, kada se sjećamo naših pokojnika i za njih molimo, poticajno će odjeknuti Papina poruka o bakama i djedovima, kao i dirljiva priča “Moja baka ne će nikada umrijeti”, a ljubitelje zagonetaka izazvat će velika osmosmjerka vezana uz te dane.

Iz daleke Ugande, u sklopu redovite rubrike “Pisma iz misija” objavljene su putopisne crtice s. Vedrane Ljubić o životu u Ugandi i pripremama za uspostavu nove misijske postaje i župe, koja još nema ni zgrade crkve ni župnoga stana. No, ima života, oko čijega pravog početka su čak i osmaši već “podijeljeni”?! Prijete li te podjele i prijateljstvu među njima može se pročitati u dramoletu Marine Šimić “Na strani života”. Anđelko Katanec promišlja i djeci približava značenje prvoga molitvenog zaziva u Očenašu: “Sveti se ime tvoje”, dok je za uprizorenje ponuđen i igrokaz Ankice Svirač “Sveti Martin i Martinje”. U “Malimaku”, namijenjenom najmlađim čitateljima, pronalaze se zanimljivi zadatci i pitalice koje prate dane mjeseca studenoga – od Gospe od Zdravlja i svetoga Nikole Tavelića sve do Krista koji je kralj svega stvorenoga. Uz rubriku “Za Isusovim stolom”, koja može poslužiti i za obiteljsku pripravu za nedjeljno misno slavlje, tu su i redovite rubrike “Bojim srcem svojim”, “Slikopriča”, “Martin dnevnik” ili “Znam sam” u kojoj vas Mak poziva na izradu originalnog adventskog kalendara. “Blaževa pošta” s odgovorima na razna dječja pitanja, “Psihotest” o radoznalosti ili naputak kako se “vježbati” u umjerenosti samo su još neki od, za vjerničko odrastanje promišljenih jesenskih “plodova” za male i velike Makove čitatelje. Uz novi nagradni kupon, “Stjepkovu tražilicu”, tu je opet i zadatak na kartonskom umetku, čijom izradom čitatelji mogu osvojiti “Makovu” majicu. Ovoga puta riječ je o “Makovom vitezu” treba “obući” (i obučiti), opremiti za duhovni boj! Uz najnoviji Mak, dragi naši, nek’ vam je zagrijan svaki studeni dan!

Vaši urednici