U »mreži zahvalnosti«

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2022/11/Mak_STUDENI_2022_naslovnica.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2022/11/Mak_STUDENI_2022_naslovnica.jpgU »mreži zahvalnosti«


Iz tiska je izišao novi broj dječjega lista Mali koncil – Mak, za mjesec studeni. Od naslovnice koja prikazuje zaigranoga dječaka na njihaljki, putem svih ostalih 59 stranica, novi Mak želi pronijeti poruku o »mreži zahvalnosti« – uzajamnoj »razmjeni« dobrote, prijateljstva i djelatne ljubavi prema Bogu i bližnjima po čemu se mreža širi iznad, izvan i ponad svima nama poznatih granica… Upravo je i novi Mak svojim sadržajem umrežen najvažnijim temama mjeseca studenoga – obuhvativši Dane kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje iz listopada; prve dana studenoga – blagdan Svih svetih i Dušni dan; Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – sve do nedjelje Krista Kralja te čekanja »sreće« uz četiri svijeće tj. početak adventa. Sadržajnim i poticajnim tekstovima i bogatim fotografskim prilozima male i velike čitatelje poziva se na: upoznavanje sa svetcima čije spomendane u studnome slavimo te na sve one koji su za života živjeli sveto i svoj život položili za Krista, poput »hrvatske Majke Terezije« s. Lukrecije Mamić, hrvatske misionarke mučenički ubijene 2011. u Burundiju; još jednoga primjera naših dana – »internetskog svetca« Carla Acutisa sve do blaženika Miroslava Bulešića čiji je novobjavljeni molitvenik predstavljen na stranicama lista.

Među poznati(ji)m rubrikama Maka kao što su »Martin dnevnik«, »Iz vjeroučiteljeve bilježnice«, »Blaževa pošta«, »Proletuše« i »Psihotest« te rubrike »Pišemo, rišemo«, u kojoj se objavljuju dječje literarne i likovne »uspješnice«, pozornost privlači umetak za bojenje koji učas postaje poster s dvije najvažnije životne zapovijedi o ljubavi.
Pored novih nizova pitalica, šala i zagonetki, premetaljki, skrivalica i glavolomki, zanimljivim sadržajem obiluju i »Vjeroistražitelji« (dio lista namijenjen za pomoć u školskom vjeronauku djece od 1. do 4. razreda), kao i »Vjerin vrtić« (namijenjen vjerskoj formaciji djece vrtićke dobi te kao pomoć katehetama i vjeroučenicima u pripravi za sakramente ispovijedi i prve pričesti). Ministranti pak, svoj će kutak naći pod naslovom »Jura pred svetohraništem«. Uza sve navedeno, po »Maku« poticaji za rast u vjeri dolaze i u obliku pjesama, bojanki, zadataka i pitalica… Stoga Mak u ruke – za srca sretna i »laka«, nek ne bude dana studenoga bez »Maka«!

Vaši urednici